Politik

Vilka förluster sörjs i vår tid?

Foto: Carla Orrego Veliz. Kontexts redaktion.

Var finns sorgen i vår tid? På vilka sätt får sorgen synas och vilkas förluster sörjs?

Kontexts redaktion har tagit sig an temat SORG, ett ämne som avhandlats i tusentals år och som ständigt omger oss. 

RIP skrivs på sociala medier när någon gått bort. Bilder delas av drunknande människor på flykt, makthavare beklagar sig inför kameror över döden som följer migrationspolitiken, över döden på grund av skjutningar, över döden som håller på att drabba vår planet. Vill vi se en tragedi finns en hel kyrkogård av förluster att välja mellan.

Men är exponering av tragedi detsamma som att sorg över att det som skett bereds plats?

”De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.”

På 1870-talet skrev den ryska författaren Lev Tolstoj följande inledningsmening till sin roman Anna Karenina:  ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis”.

Det är en underbar, vacker formulering, som jag tror att adelsmannen Lev Tolstoj har helt fel i. Är det något människor delar så är det roten till sina sorger. Att leva med utsattheten och stressen av fattigdom, av exil, av diktatur, av pressade arbetsförhållanden, av rasism, av sexuellt våld, av att vara en person med små resurser i en värld skapad för de som lever i överflöd.

”Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem”

De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.

Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem. Först ut är en text om förnekandet av döden, skriven av vår politiska redaktör Silas Aliki. 

Poeten Morgan Lindengren har skrivit en essä om att inte gå vidare i sin sorg utan hålla fast vid den och om lusten att hämnas över ett orättvist livsöde. Författaren och skådespelaren Joel Mauricio Isabel Ortiz har diktat om sorgen.

Hösten är här och Kontext har tagit på sig sorgeband och sina finaste emo-outfits och kommer att servera dig artiklar, reportage, serier och essäer som förhoppningsvis får dig att gråta av igenkänning. Vem är sörjbar? Vad är sorgens roll i samhället? Vad innebär det att ärva sorg? Hur bearbetar man en förlust? Vad gråter rika människor över? Och vad finns det för strukturella lösningar på sorg? Det är några av frågorna vi har ställt oss och försöker ge svar på så att vi kanske, när tårarna år torkade, kan omvandla smärtan till ett vapen och förstöra det som orsakar oss olycka.

Är Kontext en journalistisk plattform som ger dig tröst i samtiden? Fortsätt att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249.

 

Kontexts redaktion kommer att hålla fast vid uppdraget att rapportera ur andra vinklar, verkligheter och förluster. För vi tror att en annan journalistik är möjlig.

 

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Politik: Frågepodd om tapas, våldets effekter och stora tuttar

Frågepodd! Att folk har slutat ha flygskam, hänger det ihop med att folk börjat ligga med killar? Vilken är den mest solidariska maträtten? Vad ska man titta på i sommar? Och hur påverkas vi när vi ser så mycket våld, blir vi avtrubbade eller manade till handling? Allt detta och mycket mer på får du […]

Läs mer

Politik: Positiv särbehandling av rika & Ulfs dröm om barnfängelser

Statsminister Ulf Kristersson drömmer om att ta Sverige tillbaka till medeltiden och vill införa barnfängelser. Hanna Stenman undersöker vad det egentligen betyder när Sveriges statsminister säger att barn bör straffas som vuxna. Högerns politik bör benämnas för vad det är tycker Mireya Echeverría Quezada och har därför gjort en lista på hur rika och vita […]

Läs mer

Politik: Tidöregeringens chockdoktrin explained

Silas Aliki förklarar något igen! Denna gång chockdoktrinen och undantagstillståndet kopplat till den politik Tidöregeringen genomför just nu. Vad innebär alla presskonferenser? Hur hänger repressiva lagar ihop med högerns ekonomiska politik? Och varför ligger en chilenare bakom allt bra? Mireya Echeverria Quezada har som vanligt konsumerat TV, radio och tidningar och är inte förtjust i […]

Läs mer