Politik

Vilka förluster sörjs i vår tid?

Foto: Carla Orrego Veliz. Kontexts redaktion.

Var finns sorgen i vår tid? På vilka sätt får sorgen synas och vilkas förluster sörjs?

Kontexts redaktion har tagit sig an temat SORG, ett ämne som avhandlats i tusentals år och som ständigt omger oss. 

RIP skrivs på sociala medier när någon gått bort. Bilder delas av drunknande människor på flykt, makthavare beklagar sig inför kameror över döden som följer migrationspolitiken, över döden på grund av skjutningar, över döden som håller på att drabba vår planet. Vill vi se en tragedi finns en hel kyrkogård av förluster att välja mellan.

Men är exponering av tragedi detsamma som att sorg över att det som skett bereds plats?

”De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.”

På 1870-talet skrev den ryska författaren Lev Tolstoj följande inledningsmening till sin roman Anna Karenina:  ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis”.

Det är en underbar, vacker formulering, som jag tror att adelsmannen Lev Tolstoj har helt fel i. Är det något människor delar så är det roten till sina sorger. Att leva med utsattheten och stressen av fattigdom, av exil, av diktatur, av pressade arbetsförhållanden, av rasism, av sexuellt våld, av att vara en person med små resurser i en värld skapad för de som lever i överflöd.

”Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem”

De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.

Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem. Först ut är en text om förnekandet av döden, skriven av vår politiska redaktör Silas Aliki. 

Poeten Morgan Lindengren har skrivit en essä om att inte gå vidare i sin sorg utan hålla fast vid den och om lusten att hämnas över ett orättvist livsöde. Författaren och skådespelaren Joel Mauricio Isabel Ortiz har diktat om sorgen.

Hösten är här och Kontext har tagit på sig sorgeband och sina finaste emo-outfits och kommer att servera dig artiklar, reportage, serier och essäer som förhoppningsvis får dig att gråta av igenkänning. Vem är sörjbar? Vad är sorgens roll i samhället? Vad innebär det att ärva sorg? Hur bearbetar man en förlust? Vad gråter rika människor över? Och vad finns det för strukturella lösningar på sorg? Det är några av frågorna vi har ställt oss och försöker ge svar på så att vi kanske, när tårarna år torkade, kan omvandla smärtan till ett vapen och förstöra det som orsakar oss olycka.

Är Kontext en journalistisk plattform som ger dig tröst i samtiden? Fortsätt att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249.

 

Kontexts redaktion kommer att hålla fast vid uppdraget att rapportera ur andra vinklar, verkligheter och förluster. För vi tror att en annan journalistik är möjlig.

 

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer

Politik: Varför stoppar ingen Israels bombningar i Gaza?

Över hela världen marscherar människor till stöd för den palestinska civilbefolkningen, som mördats i tiotusental. Många av oss har sett videos på sörjande föräldrar, döda barn. Många av oss har också märkt att de blivit färre och färre. Inte de döda barnen, de blir fler för varje timme som går. Men bilderna på dem. Minst […]

Läs mer

Politik: Universitet förbereder studenter för krig

Samtidigt som politiska företrädare uppmanar svenskar att förbereda sig på krig har Försvarsmakten börjat synas på universiteten. Studenterna förbereds till att bli soldater. Elliot Mason skriver om när lärosäten blir en förlängning av statens krigslängtan.

Läs mer