Politik

Vilka förluster sörjs i vår tid?

Foto: Carla Orrego Veliz. Kontexts redaktion.

Var finns sorgen i vår tid? På vilka sätt får sorgen synas och vilkas förluster sörjs?

Kontexts redaktion har tagit sig an temat SORG, ett ämne som avhandlats i tusentals år och som ständigt omger oss. 

RIP skrivs på sociala medier när någon gått bort. Bilder delas av drunknande människor på flykt, makthavare beklagar sig inför kameror över döden som följer migrationspolitiken, över döden på grund av skjutningar, över döden som håller på att drabba vår planet. Vill vi se en tragedi finns en hel kyrkogård av förluster att välja mellan.

Men är exponering av tragedi detsamma som att sorg över att det som skett bereds plats?

”De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.”

På 1870-talet skrev den ryska författaren Lev Tolstoj följande inledningsmening till sin roman Anna Karenina:  ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis”.

Det är en underbar, vacker formulering, som jag tror att adelsmannen Lev Tolstoj har helt fel i. Är det något människor delar så är det roten till sina sorger. Att leva med utsattheten och stressen av fattigdom, av exil, av diktatur, av pressade arbetsförhållanden, av rasism, av sexuellt våld, av att vara en person med små resurser i en värld skapad för de som lever i överflöd.

”Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem”

De lyckliga må vara lyckliga på liknande vis, men de som drabbats av samhällets olyckor delar ofta kollektiva erfarenheter.

Kontext tar sig i detta tema, som kommer ut under september månad, an frågan om varför strukturella sorger görs om till individuella problem. Först ut är en text om förnekandet av döden, skriven av vår politiska redaktör Silas Aliki. 

Poeten Morgan Lindengren har skrivit en essä om att inte gå vidare i sin sorg utan hålla fast vid den och om lusten att hämnas över ett orättvist livsöde. Författaren och skådespelaren Joel Mauricio Isabel Ortiz har diktat om sorgen.

Hösten är här och Kontext har tagit på sig sorgeband och sina finaste emo-outfits och kommer att servera dig artiklar, reportage, serier och essäer som förhoppningsvis får dig att gråta av igenkänning. Vem är sörjbar? Vad är sorgens roll i samhället? Vad innebär det att ärva sorg? Hur bearbetar man en förlust? Vad gråter rika människor över? Och vad finns det för strukturella lösningar på sorg? Det är några av frågorna vi har ställt oss och försöker ge svar på så att vi kanske, när tårarna år torkade, kan omvandla smärtan till ett vapen och förstöra det som orsakar oss olycka.

Är Kontext en journalistisk plattform som ger dig tröst i samtiden? Fortsätt att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249.

 

Kontexts redaktion kommer att hålla fast vid uppdraget att rapportera ur andra vinklar, verkligheter och förluster. För vi tror att en annan journalistik är möjlig.

 

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer