Kultur

Panelsamtal: Det binära könssystemets historia

Vad kan vi lära av att studera det binära könssystemets historia? Ta del av Kontexts ena panelsamtal från Trans Awareness Week 2020 – om kultur och historia ur trans-perspektiv.

Trans Awareness Week 2020 är en vecka med fokus på transpersoners liv och död, arrangerad av Reclaim Pride, Kontext Press och TDoR-Kommittén Göteborg.

Som en del av evenemanget bjöd Kontext Press in till panelsamtal om tvåkönssystemets historia, med fokus på bland annat hur trans- och cispersoner gestaltats i kulturen och hur cisnormen hänger ihop med andra maktordningar som kolonialismen och klassamhället. Medverkande i samtalet: ▲ Paloma Halén Román är filmvetare och ordförande för Trans Fest Stockholm. För Kontext Press har Paloma tidigare skrivit om samhällskritiken i tv-serien 3%. Hon medverkar i samtalet med fokus på hur transpersoner och cis-normativitet har skildrats på film.

▲ Sam Hultin är konstnär som utforskat queer historieskrivning i video- och performance-verk, senast i projektet Eva-Lisas monument, om trans-aktivisten Eva-Lisa Bengtson. Sam är även en del av Kontexts transtema-redaktion.

▲ Timimie Märak lever och andas poesi. En kombination av storstad, fjälluft, rå kärlek och ocensurerad välformulerad frustration. 2012 nådde den ut med texten Us Local People och har sedan dess arbetat med konst där det skrivna och talade ordet är främsta verktyg. Via Instagram-kontot @timimiemarak droppar Timmie queersamiska sanningar, konst och self-love selfies.

Moderator:

▲ Erik Gunnarsson är Kontexts podcastredaktör.


Samtalet ägde rum den 18 november och kan ses i efterhand, bland annat via Trans Awareness Weeks hemsida. Ett särskilt tack till teckenspråkstolkarna Emma och Pernilla. Obs! Spelaren nedan funkar tyvärr inte i alla webbläsare. Om du får ett felmeddelande, titta gärna på filmen via länken här istället.


Fortsätt läsa

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer