Kultur

Panelsamtal: Det binära könssystemets historia

Vad kan vi lära av att studera det binära könssystemets historia? Ta del av Kontexts ena panelsamtal från Trans Awareness Week 2020 – om kultur och historia ur trans-perspektiv.

Trans Awareness Week 2020 är en vecka med fokus på transpersoners liv och död, arrangerad av Reclaim Pride, Kontext Press och TDoR-Kommittén Göteborg.

Som en del av evenemanget bjöd Kontext Press in till panelsamtal om tvåkönssystemets historia, med fokus på bland annat hur trans- och cispersoner gestaltats i kulturen och hur cisnormen hänger ihop med andra maktordningar som kolonialismen och klassamhället. Medverkande i samtalet: ▲ Paloma Halén Román är filmvetare och ordförande för Trans Fest Stockholm. För Kontext Press har Paloma tidigare skrivit om samhällskritiken i tv-serien 3%. Hon medverkar i samtalet med fokus på hur transpersoner och cis-normativitet har skildrats på film.

▲ Sam Hultin är konstnär som utforskat queer historieskrivning i video- och performance-verk, senast i projektet Eva-Lisas monument, om trans-aktivisten Eva-Lisa Bengtson. Sam är även en del av Kontexts transtema-redaktion.

▲ Timimie Märak lever och andas poesi. En kombination av storstad, fjälluft, rå kärlek och ocensurerad välformulerad frustration. 2012 nådde den ut med texten Us Local People och har sedan dess arbetat med konst där det skrivna och talade ordet är främsta verktyg. Via Instagram-kontot @timimiemarak droppar Timmie queersamiska sanningar, konst och self-love selfies.

Moderator:

▲ Erik Gunnarsson är Kontexts podcastredaktör.


Samtalet ägde rum den 18 november och kan ses i efterhand, bland annat via Trans Awareness Weeks hemsida. Ett särskilt tack till teckenspråkstolkarna Emma och Pernilla. Obs! Spelaren nedan funkar tyvärr inte i alla webbläsare. Om du får ett felmeddelande, titta gärna på filmen via länken här istället.


Fortsätt läsa

Kultur: Mitt namn

Den här dikten låter sig inte skrivas Kanske för att det är jag som skriver den Kanske för att det inte är du som skriver den Kanske för att stumheten är för stor Och det inte går att skriva sig ut ur den Kanske för att min son hoppar på mitt huvud och det är […]

Läs mer

Kultur: Hon ombad mig ödmjukt att sluta existera

Den palestinsk-franska författaren Karim Kattan skulle nyligen hålla en presentation på en konferens. Han ombads att inte nämna Palestina. I den här essän reflekterar han över vad uppmaningen egentligen betyder.

Läs mer

Kultur: Det här är en kamp mellan ljusets barn och mörkrets barn, mellan mänskligheten och djungelns lag

Poeten Judith Kiros såg, en nu raderad, tweet av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och skrev denna dikt.

Läs mer