Politik

Vilken mini-polis är du?

Lyssna på veckans redaktionspodd om vardagens och våldsmonopolets poliser.

Montage: Camilla Bergvall.

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt fokuserar vi på polisen, med utgångspunkt i reportaget “Babak Karimi: Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum,” som Kontext publicerade den 1 mars. Vi frågar oss vad reportaget belyser och minns våra egna första möten med polisen. Elina Pahnke, politisk redaktör, listar också exempel på vardags-poliser, som blir vanligare i takt med att polismakten stärks. Chefredaktör Mireya Echeverría Quezada diskuterar journalistikens förhållande till polisen och litteraturredaktör Judith Kiros utreder konsekvenserna av den stora mängd polis-tv-serier som översköljer oss.

Podden finns för lyssning här via hemsidan, eller i podd-appar som iTunesAcastSpotify eller Radio Noden, en ny plattform för publicering av samhällskritiska podcasts som finns att ladda ner till din mobil.

Etiketter:


Fortsätt läsa

Politik: Kan muslimer organisera sig utan att stämplas som hotfulla?

Nyligen släpptes Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling. Den har kritiserats på ett flertal punkter –bland annat för att enskilda individer namnges och svartmålas. En av dem som pekas ut är journalisten och föreläsaren Rashid Musa. Här ställer sig Rashid Musa frågan om vilken organisering som är möjlig för muslimer idag.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Arbetets spel är riggat

Tidningen Arbetet lanserar nu ett spel som ska lära användarna om hur avtalsrörelsen fungerar. Men sensmoralen i spelet är att det straffar sig att göra motstånd.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Nästan ett bidrag till satirtävlingen

Idag korades vinnaren av Flammans satirtävling, där tecknare uppmanades göra satirbilder av diktatorn Erdogan. Kontexts hustecknare Hanna Stenman har, typ, gjort ett bidrag.

Läs mer