Politik

Vilka andra verkligheter är möjliga?

Foto: Carla Orrego Veliz

När jag var barn växte jag upp med en osynlig tvilling. Det var flickan som var precis som jag, men som inte hade behövt fly från diktaturens Chile med sin familj till Sverige. Jag tänkte på henne vid födelsedagar, när jag började skolan eller när saker gått åt skogen. Visualiserade hur hennes liv såg ut, hon som inte fått sin tillvaro rubbad av exilen. Vem hade jag varit om…?

Som vuxen har jag fortsatt att se världar som löper sida vid sida och som aldrig helt tycks vidröras, fast dom är helt bundna vid varandra. Under mina år inom hemtjänsten tycktes jag ibland kunna vara helt osynlig på Södermalms gator. Människorna som åt sin dagliga lunch på serveringar vid Mariatorget och köpte hem snittblommor för helgen såg mig aldrig, trots att jag ofta svettig skyndade förbi med matkassar och blåa plasttossor jag glömt ta av hos min senaste pensionär. Inte heller verkade de se gatuarbetarna eller kände till knegarna som kom hem från sina skift när jag klev på den tidiga tunnelbanan in till arbetet.

Under mina år inom hemtjänsten tycktes jag ibland kunna vara helt osynlig på Södermalms gator.

Kontext andra tema som kommer att löpa under juni är parallella verkligheter. Redaktionen har jobbat utifrån frågeställningar om vad vi ser, möter och blir betraktade som utifrån vilka vi är i det här samhället.

Hur träffar en gentrifieringsprocess, ett nytt språk, ett utseende eller rättssystem de parallella världarna? Vad tror vi är möjligt?

Kontexts politiska redaktör Silas Aliki har träffat juristen Rami Al-Khamisi för att prata om juridikens roll för utsatta människor och om strukturella orättvisor inom det svenska rättssystemet. Fyra år efter att Rami Al-Khamisis rapport ”Rörelsejurister” släppts har han nu kommit med en ny rapport, ”Rörelsejuridik som motstånd.” Läs deras samtal här.

Hur träffar en gentrifieringsprocess, ett nytt språk, ett utseende eller rättssystem dom parallella världarna? Vad tror vi är möjligt?

Kontexts kulturredaktör Sarra Anaya har läst boken ”När betongen rätar sin rygg. Ortenrörelsen och folkbildningens renässans” om hur förortsvärlden höjer sina röster och kräver en rättvis fördelning av samhällets resurser och hur dessa initiativ tagits emot. Hennes recension kan du läsa här.

En analys på temat om hur den etablerade vita vänstern har stött bort den nya arbetarklassens rörelser när den problemformulerat och krävt omfördelning utifrån faktumet att rasism är och alltid varit en integrerad del av kapitalismens mekanismer, finns att läsa här.

Längre fram under sommaren kommer du bland annat att kunna ta del av dikter, kritik, essäer och reportage under temat parallella verkligheter. Du kan till exempel se fram emot en text som Livets redaktör Nora Adin tagit fram där en skribent som inte har ett normativt utseende får fantisera om ett liv som ”vacker”. Och Kontexts inhousetecknare Hanna Stenman kommer att leverera en ny begreppskola om Expat vs Migrant.

Det har gått tre månader sedan Kontext lanserades. Redaktionen har bland annat hunnit leverera texter av polska abortaktivister, kulturessäer av några av landets vassaste tänkare och reportage från tvångsvården, Bryssel och socialtjänsten. Det har utmanats i analyser om fängelsefeminism, en islamofobisk arbetsmarknad, medelklassens unnande av tjänstefolk och en afrofobisk idrottsvärld. Men det har även erbjudits garv och tröst genom poesi, tester och tips.

För dessa tre första månader vill jag å hela redaktionens vägnar tacka för allt stöd ni gett oss! Att ni har läst, delat, peppat och diskuterat Kontexts journalistik stärker våra ambitioner. Fortsätt att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249.

Kontexts redaktion kommer att hålla fast vid uppdraget att rapportera ur andra vinklar och verkligheter. För vi tror på att en annan journalistik är möjlig.

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer