Politik

Varför stoppar ingen Israels bombningar i Gaza?

Över hela världen marscherar människor till stöd för den palestinska civilbefolkningen, som mördats i tiotusental. Många av oss har sett videos på sörjande föräldrar, döda barn. Många av oss har också märkt att de blivit färre och färre. Inte de döda barnen, de blir fler för varje timme som går. Men bilderna på dem. Minst 85 journalister har dödats i Gaza av israelisk militär. Många av de människor som inte var journalister, men som använde sina sociala medier till att berätta vad som händer, har också dödats.

Hur kan det få pågå?

Det finns naturligtvis flera svar på den frågan. Ett svar är att det handlar om det kapitalistiska systemets överlevnad.

Israel är en stat byggd på den sorts bosättarkolonialism som gjort västvärlden rik. Många andra folk som tidigare varit koloniserade har fått sin självständighet, efter en oftast blodig frihetskamp. Palestinierna har dock tvingats fortsätta leva under en alltmer intensiv militär ockupation. Israel har idag en av världens mest avancerade försvarsindustrier, som arbetar i nära samarbete med bland annat USA.

Det största israeliska vapenföretaget, Elbit Systems, levererar majoriteten av den israeliska arméns utrustning och är specialiserade på drönare. Företaget angav fram till helt nyligen på sin svenska hemsida att ”alla våra lösningar är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö.”. Det vill säga, produkterna har prövats ut på bland annat den palestinska befolkningen innan de lades ut till försäljning. Efter att företaget mött omfattande kritik har formuleringen ändrats. Nu står enbart att företaget är ”olikt andra försvarsindustribolag.” Ett exempel på företagets unika möjlighet att testa sina produkter är att det är Elbit Systems som byggt de högteknologiska stängsel som finns runt Västbanken. Den teknologin har också sålts vidare till europeiska länder för att hjälpa EU-länder att övervaka och utestänga människor på flykt från att ta sig till Europa. Elbit Systems  senast utvecklade drönare användes först för att övervaka och bomba Gaza under 2014. Den har sedan dess sålts till ett antal länder för att användas för både militära och civila syften.

En av den israeliska vapenindustrins mest kända produkter är det så kallade spionprogrammet Pegasus. Programmet, som utvecklats av företaget NSO Group och som marknadsförs som ett bra sätt att motverka terrorism, tillåter att den som köpt det tar sig in i mobiltelefoner utan att ägaren av telefonen ens behöver klicka på eller godkänna något. När Pegasus placerats i en telefon, har man tillgång till allt som finns i den, inklusive krypterade kommunikationstjänster och möjligheten att slå på enhetens kamera. År 2021 avslöjades att Pegasus fanns i mängder av människorättsaktivisters, journalisters och politikers telefoner. ”

Sedan i februari 2020, genom antagandet av lagen om hemlig dataavläsning, har svenska myndigheter möjlighet att använda Pegasus-liknande program. Men för att staten ska kunna skicka in statliga trojaner i din mobiltelefon, måste någon leverera tekniken. Polismyndigheten ville inte säga vem den förhandlade med när tekniken skulle köpas in, men enligt uppgifter till SVT saknar Pegasus i stort sett konkurrenter och var en stark kandidat i den svenska upphandlingen.

Den israeliska statens motiv för bombningarna av Gazas civila sägs handla om att agera mot terrorismen och oskadliggöra Hamas. Samtidigt kommer rapporter om att israeliska fastighetsbolag börjat planera för exklusiva bostäder med havsutsikt i Gaza. Redan 2019 rapporterade också FN:s handelsfrämjande organ UNCTAD att det finns stora olje- och gasreserver i de ockuperade palestinska territorierna. Den israeliska statsbildningen är dyr, delvis på grund av de höga kostnaderna för att upprätthålla ockupationen. Därför behövs ständigt mer resurser. De måste tas någonstans ifrån, trots det enorma finansiella och militära stöd Israel får från bland annat USA.

I vår samtid hotas det kapitalistiska systemet inte i huvudsak i form av organiserat motstånd. Istället är det resursbrist, klimatkatastrofen och systemets egna kriser i form av återkommande finanskrascher som får det att vackla. Världens ändliga resurser är på väg att ta slut, och allt fler inser behovet av ett nytt ekonomiskt system för att säkerställa en levbar framtid.

Västvärldens stöd till Israels krigsbrott i Gaza handlar därför inte bara om en brist på medmänsklighet och empati. Israel är en utpost för det ekonomiska system som just nu vacklar.

Palestiniernas öde är helt enkelt en varning. Det är en uppvisning i hur långt den västerländska kapitalismen kan tänka sig att gå i bevarandet av sina egna privilegier. Redan nu ser vi hur det israeliska samhällsbygget kopieras i många delar av världen. Auktoritära styren utökar övervakningen och kontrollen av sina befolkningar, fängslar kritiker och stryper civilsamhället på samma sätt som Israel gjort i decennier. Ofta med hjälp av israelisk teknik utvecklad och testad på palestinier.

Sverige är inget undantag. Såväl Tidöregeringen som den tidigare socialdemokratiska regeringen har infört eller kommer att införa kraftigt utökad repression i Sverige. Staten får avlyssna oss mer och mer för varje år, nu även utan att vi misstänks för brott. Civilsamhället inskränks genom indraget finansiellt stöd och utökad terrorlagstiftning. Stödet till de israeliska krigsbrotten från vår svenska regering är därför avsett att signalera till oss att om inte det som nu införs räcker, är man beredd att gå längre. Jimmie Åkessons inspirationsresa till Israel i januari 2024 motiverades med att hans parti har grundläggande värden gemensamt med den i Israel styrande partikoalitionen Likud. Det är en varning om vad som väntar i Sverige om vi inte gör motstånd mot utvecklingen. 

Etiketter:


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer