Politik

Vad gör status?

Foto: Carla Orrego Veliz. Kontexts redaktion.

Till ett prov i gymnasiet skulle vi lära oss hur den kapitalistiska pyramiden målades upp. Jag kunde den redan sen länge utantill, hade affisch i mitt tonårsrum. Pengasäcken högst upp som allt dominerades av, följt av kungligheterna och politikerna som styrde, prästerna som lurades, militären som sköt, borgarna som festade och frossade, och längst ner proletariatet som bar upp allt på sina axlar genom sitt hårda arbete. Jag visste vilket skikt jag tillhörde och kände både stolthet, klasshat och skam, över att höra hemma där längst ner.

”Medelklassen förde sig annorlunda, åt annorlunda, byggde relationer på andra premisser och lovordade andra värderingar.”

Jag visste dock att min plats i klassamhället eventuellt kunde putsas till lite. Genom studier och hårdare arbete än medelklassbarnen och dom vita barnen (som oftast var samma personer) skulle jag kunna få sitta vid det där bordet med borgarna och frossa. Men jag anade att det även skulle kräva andra justeringar som inte kunde friseras av en fin utbildning eller pengar i plånboken. Medelklassen förde sig annorlunda, åt annorlunda, byggde relationer på andra premisser och lovordade andra värderingar. Dom hade helt enkelt andra regler och normer som påverkade ens anseende och ställning, riktlinjer jag aldrig lyckats följa.

Kontexts sista tema för år 2019 är STATUS. Vem har status? Vad gör status? Hur vinns den och hur förloras den?

”Vi är intresserade av hur status påverkar människor på arbetsmarknaden, i kulturvärlden och i en asylprocess.”

Vi är intresserade av hur status påverkar människor på arbetsmarknaden, i kulturvärlden och i en asylprocess. Om detta kommer du att få läsa på Kontexts plattform under december månad.

Med en enorm stolthet kan vi berätta att du på 50-årsdagen av den stora gruvstrejken i Malmfälten, som startade den 9 december 1969, kommer att kunna läsa en otrolig text av gruvarbetaren Jari Söyrinki, aktiv i Malmfältens socialistiska arbetare, om vad som i historieböckerna inte hörts kring spelet bakom kulisserna samt vad som vore en väg framåt för arbetarklassen idag.

Varför så många med borgerlig bakgrund i offentligheten, som Alex Schulman & Sigge Eklund, låtsas att dom kommer från enklare förhållanden än vad dom gör och tillåts komma undan med kommer du kunna läsa om i en essä, som undertecknad har skrivit. Hur godtycklighet påverkar värdigt bemötande samt vilka människor som får flyktingstatus och asyl har Kontexts medarbetare Jenny Nguyen funderat på.

Kulturredaktionen med kulturredaktör Sarra Anaya och litteraturredaktör Judith Kiros i spetsen har analyserat ifall kulturmannen verkligen tappat sin status och samt hur mycket arbetare dom som idag kallas för arbetarförfattare egentligen är.

Redan nu kan du göra ett test för att kolla ”Vilken kulturperson är du?” utifrån hur du positionerar dig i diverse debatter, eller så kan du läsa poesi, “Ditt namn,” av Nikolina Nordin.  

Är Kontext en journalistisk plattform som du tycker borde ha en starkare ställning inom medievärlden? Fortsätt då att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249.

Kontexts redaktion kommer att hålla fast vid uppdraget att rapportera ur andra vinklar, verkligheter och förluster. För vi tror att en annan journalistik är möjlig.

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Kultur: Mitt namn

Den här dikten låter sig inte skrivas Kanske för att det är jag som skriver den Kanske för att det inte är du som skriver den Kanske för att stumheten är för stor Och det inte går att skriva sig ut ur den Kanske för att min son hoppar på mitt huvud och det är […]

Läs mer

Kultur: Hon ombad mig ödmjukt att sluta existera

Den palestinsk-franska författaren Karim Kattan skulle nyligen hålla en presentation på en konferens. Han ombads att inte nämna Palestina. I den här essän reflekterar han över vad uppmaningen egentligen betyder.

Läs mer

Kultur: Det här är en kamp mellan ljusets barn och mörkrets barn, mellan mänskligheten och djungelns lag

Poeten Judith Kiros såg, en nu raderad, tweet av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och skrev denna dikt.

Läs mer