Politik

Vad är det som händer i Storbritannien?

I veckan skulle Skottland införa en ny lag om rätten att ändra juridiskt kön. Men det som såg ut som en enkel förändring av lagstiftningen fick storpolitiska konsekvenser, när den brittiska regeringen bestämde sig för att försöka stoppa lagen.

Illustration: Jesper Forsberg Landin

I måndags släppte Storbritanniens relativt nytillträdde, konservative premiärminister Rushi Sunak en politisk bomb. Hans regering gick in och blockerade det det skotska parlamentet från att stifta de lagar de vill.

Det som hänt är alltså att Skottland, som sedan 1998 haft ett omfattande självstyre, ville införa en lag som går ut på att var och en från 16 år själv ska få bestämma vilket juridiskt kön de vill ha i folkbokföringen, och att det inte ska krävas några medicinska utredningar för att få ändra sitt juridiska kön. En sådan lagstiftning, som bygger på självbestämmande, har bland annat införts i Danmark och Norge, med goda resultat. 

Bakgrunden till att det är en enorm politisk händelse i Storbritannien handlar om landets historia. Storbritannien är, som ingen kan ha missat med tanke på det senaste årens kriser i den brittiska kungafamiljen, en monarki. Men Storbritannien har ändå en politisk struktur som på många sätt liknar en federation, där Skottland, Wales, Nordirland och England har en omfattande egen självständighet. Lösningen har åstadkommits genom särskilda lagstiftningsmanövrer, bland annat för att undvika att någon av de ingående länderna bryter sig ur Storbritannien och förklarar sig helt självständiga. Trots detta finns starka politiska rörelser i såväl Skottland som Nordirland och Wales för att klippa banden med London och bli egna nationalstater. 

I det skotska parlamentet var majoriteten för den nya lagstiftningen om rätten att ändra juridiskt kön stor. Det sågs i Skottland som en formalitet att lagstiftningen skulle införas. Förslaget har dock varit omdebatterat ändå, eftersom det i just Storbritannien finns en mycket högljudd politisk rörelse mot transpersoners rättigheter, som också inspirerat transfientliga debattörer i Sverige som skribenten Ivar Arpi och författaren Kajsa Ekis Ekman. Det har lett till att många transpersoner i övriga Storbritannien sett det skotska lagförslaget som en öppning för att åtminstone någonstans i sitt hemland kunna ha rätt juridiskt kön, utan att behöva vänta i åratal på att först få vårdens godkännande.

Det finns dock en paragraf i den så kallade “Skottlandslagen” som låter den brittiska regeringen gå och in blockera det skotska parlamentets lagförslag om förslagen har en negativ effekt i politiska frågor som är av sådan vikt att regeringen i London måste behålla kontrollen. Det var precis det som hände i måndags.

Paragrafen har aldrig använts tidigare. 

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon gick, samma dag som Sunaks regering blockerade lagen, ut och sa att det som händer är att transpersoner används som politiskt vapen, och att de kommer att utmana beslutet i Storbritanniens högsta domstol.

Oavsett hur det slutar i Skottland är det viktigt för oss i Sverige att noga följa frågan. De attacker på transpersoner som äger rum i Storbritannien eller USA kommer ofta, via just personer som Ekis och Arpi, förr eller senare till Sverige. Vi bör därför vara beredda på att svenska debattörer just nu funderar ut nya sätt begränsa transpersoners rättigheter.  

Etiketter:


Fortsätt läsa

Dagbok 2022-2026: I Tidöpartiernas rättspolitik syns klassamhället

Tidöpartiernas regeringstid har präglats av presskonferenser. Flera gånger i månaden kablas bilder ut där regeringen och Sverigedemokraterna står bakom skyltar med texten ”Regeringen” för att annonsera att ytterligare en utredning har tillsatts. Ofta har det handlat om att något av förslagen i Tidöavtalet, om fler straff och färre uppehållstillstånd, nu är på väg att genomföras. […]

Läs mer

Kultur: Dikt: 11 september av Valentina Cuevas

Poeten Valentina Cuevas diktar om den elfte september 1973, om berättandet, drömmarna och kampen.

Läs mer