Vad menar svenska politiker när de pratar om “trygghet” och vad innebär de politiska åtgärder som nu läggs fram i trygghetens namn? Lyssna på veckans redaktionspodd – om trygghet, Chile och rasismen som inte får nämnas vid namn.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi varannan vecka det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt handlar bland annat om de pågående protesterna i Chile. Hur inför man fascism – steg för steg? Dessutom synar vi “tryggheten” som politiskt begrepp, och sammanfattar den omdebatterade kebabfläcks-kontroversen i Hornsbergs strand. Vad krävs för att någonting ska räknas som rasism i Sverige?
Medverkar gör Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, medarbetaren Samuel Girma och Silas Aliki, politisk redaktör. Podden finns för lyssning här via hemsidan, eller i podd-appar som iTunes, Acast och Spotify.
”I Sverige är vi väldigt duktiga på att avfärda rasism. Det görs mer arbete för att avfärda rasism, än vad det görs för att arbeta mot rasism.”
https://kontextpress.libsyn.com/?item_id=11778020
Säkra Kontexts journalistik!
Varje krona räknas!
Swisha till:
Fortsätt läsa
Politik:
Kan muslimer organisera sig utan att stämplas som hotfulla?
Nyligen släpptes Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling. Den har kritiserats på ett flertal punkter –bland annat för att enskilda individer namnges och svartmålas. En av dem som pekas ut är journalisten och föreläsaren Rashid Musa.
Här ställer sig Rashid Musa frågan om vilken organisering som är möjlig för muslimer idag.
Tidningen Arbetet lanserar nu ett spel som ska lära användarna om hur avtalsrörelsen fungerar. Men sensmoralen i spelet är att det straffar sig att göra motstånd.
Dagbok 2022-2026:
Nästan ett bidrag till satirtävlingen
Idag korades vinnaren av Flammans satirtävling, där tecknare uppmanades göra satirbilder av diktatorn Erdogan. Kontexts hustecknare Hanna Stenman har, typ, gjort ett bidrag.