
Kultur: Femtio år sedan kriget aldrig tog slut
Det har gått ett halvt sekel sedan Vietnamkriget tog slut, ändå känns det som alldeles nyss. I en personlig essä skriver Jenny Nguyen om hur krigets trådar löper genom tiden.
Vad berättar egentligen Sölvesborgs flagg-gate? Varför älskar alla Greta? Vad missades när Michael Bindefeld hade 60-årsfest? Och vad händer med queerkampen när Pride blir en fest med glädjetvång? Lyssna på Kontext Podcasts allra första avsnitt för att få veta det.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Premiäravsnittet utgår från temat sorg, och handlar bland annat om den misslyckade stormningen av Area 51, klimataktivisten Greta Thunbergs framtid och KD:s hånade “Verklighetens folk”-utspel, som tio år senare har fått fäste i debatten.
Medverkar den här veckan gör Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, kulturchef Sarra Anaya och politiska redaktören Silas Aliki. Podden finns för lyssning här via hemsidan, eller i podd-appar som iTunes och Acast.
”När den vita arbetarklassen röstar på SD blir de omhuldade och förstådda. Man beskriver det som att ansluta sig till en underdog-rörelse, som något helt begripligt, som ett finger mot makten. När det snarare är att alliera sig med makten.”
Swisha till:
Det har gått ett halvt sekel sedan Vietnamkriget tog slut, ändå känns det som alldeles nyss. I en personlig essä skriver Jenny Nguyen om hur krigets trådar löper genom tiden.
Ett avsnitt om var du hamnar om du följer pengarna och vad som händer om du följer maten.
Hanna vaknade mitt i natten till en tio år gammal beskrivning av vad som är rättvist, och blev inspirerad att titta på hur ordet tolkas idag. Elina har genomlevt en vecka av yttrandefrihetsinskränkningar. Och Silas har gått och blivit modejournalist.