Politik

Snackisen: Vad lärde vi oss av GameStop? Inget, men det var kul!

Kontext kallar in sitt kill-alibi Jesper till Snackisen och frågar om aktiebörsen. Hanna inser att kapitalismen är som filmen 50 First Dates.

Hej Hanna!

Hej Jesper!!

Ska vi prata aktiemarknad? Höll jag på att säga.

Haha ja! Trodde aldrig du skulle fråga!

Det är kanske inte något som varken du eller jag har superbra koll på?

Nej verkligen inte, jag har sett the big short och jag har sett Bane i Batman när han går loss på Wall street, det är typ allt jag vet aka, inte mycket

Men vi kan prata om Game Stop och hela den grejen och kanske varför vi tror det händer såna grejer nu?

Ja, jag har skitdålig koll på game stop, alltså på aktiegrejen, annars vet jag bara att det är affären där folk köper tv-spel. Men nu köper alla på internet istället till sin dator och inte till sitt gamla sega mega drive. 

Men vill jag vill ändå lägga näsan i blöt

Jag dammade till och med av mitt gamla twitterkonto @stenenstoney men blev inte mycket klokare av det, däremot har jag med glädje följt din glädje över allt som hänt! Kan du inte lägga landet lite?

Ok jag tar på mig det som den kille jag är! Inte för att jag är så jävla bra på det men jag kan försöka förklara.

Kör!

Eller jag förklarar snabbt för det är egentligen inte så viktigt vad exakt som hände. Men så här: tänk att det finns en snygg keps som som du har köpt för 100 kr på Kepsbutiken. Så kommer jag och säger att jag vill låna din keps men att jag lämnar tillbaka den om en vecka. Sen tar jag kepsen och säljer den för 100 kr till Mireya för jag tror att kepsen kommer vara jävligt ute om några dagar och då kommer jag kunna köpa den för 50 kr. Men så ser Elina att fan den kepsen är svinfet och Jesper går runt och pratar om att den är värdelös! Så hon och resten av Kontext köper alla kepsar dom kan få tag på och plötsligt är priset på en keps 500 spänn. Nu ligger jag risigt till för jag kommer ju förlora 400 kr när jag ska ge tillbaka din keps.

Ok då ger du mig kepsen och 400 spänn?

Nä jag får ju köpa en ny keps för 500 kr och ge dig. Alltså är jag 400 kr back.

Gud inte ens kepsliknelser hänger jag med på. Känner mig som Drew Barrymore i 50 first dates.

Men vad tänker du är anledningen till att folk körde på det här nu?

Är det en följd av all nostalgi som internet håller på med?

Är det för att det inte finns nån sport?

Eller är det för att folk tror de gör nåt för the little guy??

Redditstämning

Alla tre! Men också att folk är så jävla trötta på allt? Jag tror vi har kommit till ett stadie av total hjälplöshet?

Inför?

Från början var det ju bara en användare på reddit som såg en bra deal (Elina i kepsexemplet) men att det rullade igång och blev så stort tänker jag har med att man gått ett år och bara sett folk dö.

Och att folk börjar inse att det går inte att komma ur sin situation.

I mina ögon är ju börsen otroligt abstrakt. Och jag hörde på en podd där de ba: folk är trötta på att systemet är orättvist!!!

Eller nej, de sa: folk har insett att systemet är orättvist!

Och då kände jag att jag bara ville lägga mig ner och dö. För så mycket har vi väl ändå förstått. Börsen har väl aldrig och kommer aldrig att vara en jämlik plats där alla har samma möjligheter? Förstår liksom inte hur det här skulle kunna ändra på en enda grej

Det gör det inte!

Men, är inte skillnaden nu att det är några oväntade som höll på med en squeez istället för några väntade?

Alltså för att återgå till kepsarna: tänk att när hela Kontext köpt kepsar för att fucka med mig så sitter dagens nyheter på ett enormt kepslager

Aka: kaoset var bara att det var fel personer som styrde en liten stund?

För att sen stoppas av en app

Som heter Robin Hood

Förlåt, fortsätt med kepsarna!

🤐

Ja alltså kaoset var ju något som drabbade en viss del av finansvärlden. Men dom stora feta katterna klarade sig

DN lånar kepsar till mig för en liten avgift och blir megarika.

Jag borde kanske ha läst på en aning mer innan jag gav mig på detta men nu kör vi haha!

Jag tror det kommer bli mer och mer såna här saker som sker. Men inte just på wall street utan andra platser också.

Vilka platser?

Den spontana förvirrade mobben. Jag menar det var ganska nyligen som ett gäng dårar tog sig in i en otroligt symbolisk byggnad och… inte visste vad de skulle göra.

Jättemånga ensamma galningar när det just är vita haha.

Dom var väl motiverade av rasism, vissa tillhörde en kult några var bara helt tokiga i  Trump men det var ju inte som att dom riktigt trodde dom PÅ RIKTIGT skulle göra nån förändring? Eller dom var ju inte beredda på att det skulle… funka? 

Och det tror jag inte bara kommer vara nåt högerdårar kommer försöka sig på.

och det är väl det som är spännande i game-stop att det är fokus på att störa en ordning, asså att the masters tools osv. Men om en använder systemets verktyg på ett oväntat och liksom kaosigt sätt blir det nåt annat? Det är inte som att de försöker hålla på med etiska fonder liksom.

Det ÄR kul att se på när saker spårar ur lite som i just Game Stop-grejen.

Men vad blir nästa steg då??

Hur ska du kunna veta det

haha ja och tänk om jag får rätt?

Uppvigling

Men varje gång såna saker sker, även om de ger väldigt lite resultat så är det ju nån sån symbol? Man KAN göra kaos en vecka på börsen även om de rika fortfarande blir rikare. Men folk kanske känner att makten inte är lika långt borta?

Även George Floyd-demonstrationerna var ju lite det. MAN KAN bränna ner ett polishus. Där är ju kommer ju ilskan från något som är förankrat verkligheten dvs polisbrutalitet, till skillnad från Proud Boys som tror att Joe Biden är kommunist.

Jag känner mig så uppgiven, är rädd att hela världen är Drew Barrymore i 50 first dates

Har du sett den?

Ja! Men hur menar du? Att Adam Sandler måste bränna ner polishus varje dag?

Hon tappar ju minnet varje dag, så hon tror att varje dag är samma dag. Vilket Adam Sandler utnyttjar genom att träffa henne varje dag för han vill va med henne. Så han manipulerar sig in i hennes medvetande till de gifter sig och bor på en båt. Varje dag har han nya kreativa sätt att locka till sig henne på. Och vi är Drew och kapitalismen är Adam Sandler och han utnyttjar vår eviga minnesförlust. För HUR ska vi se till att inte glömma att det faktiskt går när Adam Sandler hela tiden vill få oss att tro nåt annat? Typ att motstånd bara är tillfälligheter/enskilda händelser.

Jag tror det kommer vara massa såna här konstiga attacker på allt som uppfattas som etablissemang men jag vet inte om vi kommer bestämma oss för att skita i Adam Sandler och göra nåt vettigt i slutändan.

Det blir ju väldigt svårt när Adam Sandler är så charmig och vi lider av minnesförlust

Den här chatten görs i samarbete med Blockbuster

Men sen är ju inte historiska ögonblick nödvändigtvis uträknade och riktade när dom sker? Jag tänker att ju fler störningar som sker av systemen desto tydligare blir det att dom är orättivsa och känsliga? Men det är ju det där med minnesförlusten.

Det är ju redan en plan på en film om Game Stop. Ofta blir ju också resultatet bara att det blir fritt fram för hårdare tag mot allt.

Adam Sandler klämmer åt ännu mer

Men jag tror också man inte får glömma att vi måste få ha kul också. Som när Trump fick covid. Liksom unna oss att det en kort stund finns nåt att hoppas på.

Jag har blivit mer så. Försöker undvika nihilismen och känna glädje över Game Stop även om jag visste att det ju inte kommer leda någonvart.

Du är en klok person Jesper.

Men vad hoppas vi på? En raid av FBIs arkiv typ? Det vore väl kul? Få veta om aliens finns och sånt.

Jaaa, jag hoppas också fortfarande på stormningen av area 51, om inte annat för Mireyas sinnesros skull! Sen väntar jag fortfarande på att vi faktiskt SKA ockupera slottet 800 rum

Ja, dom var för tidiga? Nu efteråt känns inte den planen alls så svår?

Verkligen inte!

Nice, ok ockupera slottet 2021!

Vi ses på 1 maj

Det gör vi!


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer