
Kultur: Femtio år sedan kriget aldrig tog slut
Det har gått ett halvt sekel sedan Vietnamkriget tog slut, ändå känns det som alldeles nyss. I en personlig essä skriver Jenny Nguyen om hur krigets trådar löper genom tiden.
Silas Aliki har funderat på varför så många hör av sig till den och frågar om hur man kan använda sig av rättssystemet för att sätta ditt fascismen och politiska motståndare. Varför är att polisanmäla sig till revolutionen ett mindre bra politiskt projekt? Silas Aliki förklarar genom att berätta om sin favorit anarkist-gubbe, Peter Kropotkin!
Hanna Stenman har tänkt på en 12 år gammal tysk film och betydelsen av bilder och dokumentation. Vad gör det med oss att inte se bilder av det vi vet händer i Palestina på nyheterna men i våra filterbubblor? Och varför är det inte bara fint utan också viktigt att så många gör skyltar och skriver ner vad som händer i vår samtid?
Mireya Echeverria Quezada har varit på semester och berättar om sin resa till Vietnam. Mer specifikt om ett besök på krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh-staden. Vad har en gammal FNL-banderoll att göra med högerns politiska projekt idag?
Lyssna på Kontext podcast!
Du kan också lyssna på Spotify, Apple Podcasts, Podbean eller andra plattformar där poddar finns.
Swisha till:
Det har gått ett halvt sekel sedan Vietnamkriget tog slut, ändå känns det som alldeles nyss. I en personlig essä skriver Jenny Nguyen om hur krigets trådar löper genom tiden.
Ett avsnitt om var du hamnar om du följer pengarna och vad som händer om du följer maten.
Hanna vaknade mitt i natten till en tio år gammal beskrivning av vad som är rättvist, och blev inspirerad att titta på hur ordet tolkas idag. Elina har genomlevt en vecka av yttrandefrihetsinskränkningar. Och Silas har gått och blivit modejournalist.