Politik

Nu mobiliserar den kristna högern i Sverige

I USA har den kristna högern länge organiserat sig genom rättsprocesser och lobbyarbete. Nu exporteras strategin till Sverige. På universiteten, i domstolen och politiken. Silas Aliki och Elina Pahnke om den konservativa mobiliseringen och varför den amerikanska pastorn Steven Anderson bestämmer sig för att komma till Sverige just nu.

Sverige brukar kallas världens mest sekulariserade land.

Den organiserade kristna högern, med sitt abortmotstånd, sitt homohat och sin transfobi beskrivs många gånger som ett främmande fenomen. Nyligen nåddes svenska medier av nyheten att den amerikanska pastorn och fundamentalisten Steven Anderson ville besöka Sverige. Pastorn har bannats från flera länder han velat besöka, som Botswana, Kanada, Jamaica och Sydafrika, efter sina homofoba och fascistiska predikningar. Anderson har bland annat gjort sig känd för att ha hyllat masskjutningarna i Orlando, där IS-anhängaren Omar Mateen sköt ihjäl 49 hbtq-personer, och skadade ännu fler, som befann sig på gayklubben Pulse.

Det är tre betydelsefulla år som passerat. I Sverige har den kristna högern börjat snegla mot hur den amerikanska radikalkonservativa högern organiserar sig

När Steven Anderson nu vill besöka Sverige har det gått tre år sedan skjutningarna på gayklubben Pulse. Pastorn skulle kunna avfärdas som en amerikansk kristen fundamentalist som inte har något att hämta i ett sekulärt land som Sverige. Det är tre betydelsefulla år som passerat. I Sverige har den kristna högern börjat snegla mot hur den amerikanska radikalkonservativa högern organiserar sig. Där har blandningen av motstånd mot hbtq-personers organisering och viljan att försvåra tillgången till reproduktiva rättigheter en lång historia. Att få diskriminera hbtq-personer, eller slippa utföra aborter eller sexualundervisning, presenteras där som en fråga om religionsfrihet – när det egentligen handlar om att se till att fler barn föds i kristna, vita familjer.

I länder där kyrkans statliga inflytande är tydligare uttalat, som exempelvis USA, är människor mer uppmärksamma. Där finns motståndsmänniskorna, de oppositionella. Men i Sverige har den kristna högerns radikalkonservativa framsteg delvis gått obemärkt förbi – trots att de flyttar fram sina positioner.

Illustrationer: Hanna Stenman

Arbetsdomstolen, Januari 2017

Barnmorskan Ellinor Grimmark vill slippa göra aborter, sätta in kopparspiraler och skriva ut p-piller på grund av sin kristna tro.

När Jönköping region inte vill anställa henne för att hon vägrar utföra aborter stämmer hon regionen för diskriminering.

2017 går fallet upp i arbetsdomstolen, där Grimmark förlorar. Fallet, som just nu ligger i Europadomstolen, handlar enligt Grimmark och hennes ombud om så kallad samvetsfrihet, det vill säga friheten att följa sin religiösa och moraliska övertygelse.

 

Under hösten 2018 startar Claphaminstitutet ett forskningsråd för att försöka flytta fram sina positioner – från tankesmedja till inflytelserika forskare

I målet företräds Ellinor Grimmark bland annat av juristen Ruth Nordström, chefsjurist på Skandinaviska Människorättsjuristerna. I samband med att målet behandlades i den svenska Arbetsdomstolen, där Grimmark förlorade, kunde Ekot visa att Ruth Nordström och hennes organisation samarbetade med en av världens mäktigaste organisationer som juridiskt och politiskt driver konservativt kristna frågor: den amerikanska tankesmedjan Alliance Defending Freedom (ADF).

ADF har tidigare genomfört den här typen av lobbyarbete framförallt i USA. Nu försöker de exportera strategin till Europa.

Lunds universitet, 26 februari, 2019

Under hösten 2018 startar Claphaminstitutet ett forskningsråd för att försöka flytta fram sina positioner – från tankesmedja till inflytelserika forskare. I slutet av februari 2019 håller forskningsrådet sitt första möte på Lunds universitet. I ett pressmeddelande beskriver de sin målsättning: att samla ett nätverk av kristna forskare som bedriver akademiska studier på bibliska grunder. På plats är förutom en av grundarna, Per Ewert, också Johan Sundeen, som forskat på vad han anser är en vänstervridning av svenska kyrkan i samband med 68-rörelsen. På Ewerts meritlista står, förutom att han kandiderat till Europaparlamentet för Kristdemokraterna vid förra EU-valet, också flitig verksamhet som debattör. I samband med metoo uppmanade han exempelvis till en kristen sexualetik i ett debattinlägg i Expressen.

Ordförande på Claphaminstitutets första möte är Per Eriksson, tidigare rektor för Lunds universitet. Per Erikssons tid som rektor för universitetet har bland annat uppmärksammats i Aftonbladet. Då granskades universitetets kontroversiella anställning av den idag moderata politikern och debattören Ann Heberlein. Tjänsten visade sig ha skapats enbart för Heberlein och ledde senare till ett lektorat där hon slapp konkurrera med andra sökande. Under flera års tid fick hon, genom Per Erikssons anställning, möjligheten att bedriva opinionsbildning på arbetstid.

Stockholm, 4:e maj, 2019

Barnmorskan Linda Steen har också vägrat utföra aborter, även hon med Ruth Nordström som ombud i sin process. Steen är en av de inbjudna talarna på en seminariedag om samvetsfrihet som kommer att anordnas av Claphaminstitutet den 4 maj.

På talarlistan finns också en av Claphaminstitutets stiftare, Per Ewert, Han har, i samband med Uppdrag Gransknings hårt vinklade program om den svenska transvården, Tranståget och tonårsflickorna, gått ut och krävt att regeringen ska dra tillbaka förslaget om att transpersoner ska ha möjlighet att få könsbekräftande vård från femton års ålder. Claphaminstitutets ideologiska kärna går också att hitta i en rapport med titeln “Det färgglada mörkret” från förra året, där Bengt Malmgren och Lars-Göran Sundberg undersöker vad de själva beskriver som Stockholm Prides konsekvenser på folkhälsan.

Medförfattare är Therese Ewert, som tillsammans med sin man Per Ewert sa upp sitt medlemskap i Nordic Choice hotels efter att hotellkedjan valt att sponsra Pride. Till den kristna nyhetstidningen Världen idag kommenterade paret sitt beslut med att: ”Verkligheten är att Pride är en klart destruktiv företeelse i samhället, inte en positiv kraft”.

Samma konservativa budskap förs fram i Claphaminstitutets rapport om Pride. Här påpekas exempelvis att “Begreppet ljus förekommer inte i programmet, begreppet mörker omfamnas däremot” och den fara författarna ser med att “Queerideologiska strömningar fått ett starkt fäste i flera samhällsinstitutioner, även när det mer handlar om ideologi än om vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Mötet inleddes med att ordföranden från en av organisationerna berättar om hur den så kallade genusideologin hotar rätten till liv

Bogotá, 5 april 2019

Den konservativa kristna högern samlas på en konferens i Bogotá. En av huvudtalarna är Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson. Konferensen, vars titel är “Hur långt kan vi gå” är enligt programmet sponsrad av bland annat den spanska organisationen CitizenGo. Organisationen drev nyligen en annonskampanj kallad “The Free Speech Bus”, som förbjöds eftersom den ansågs uppmuntra till hatbrott mot transpersoner. Mötet inleddes med att ordföranden från en av de organisationerna som arrangerar konferensen berättar om hur den så kallade genusideologin hotar rätten till liv. Ämnen på konferensen är, förutom motståndet mot transpersoners rättigheter, bland annat abortmotstånd, och ett seminarium med titeln “Familjen som samhällets hörnsten.” Adaktusson deltar, tillsammans med bland andra den moldaviske politikern Valeriu Ghiletchi, som i andra sammanhang sagt att ideologin bakom den homosexuella rörelsen är felaktig, och Luis Losada, ansvarig för CitizenGO:s latinamerikanska gren, i en panel om religionsfrihet.

Idag

Alliance Defending Freedom, och andra delar av den konservativa kristna högern i USA, har länge engagerat sig i frågor om familjeplanering och abortmotstånd i Europa. Det är först de senaste åren som lobbyarbetet som riktas mot transrörelsen tagit fart. I USA är det redan väletablerat. I februari förra året kunde en visselblåsare visa att Trumpadministrationen haft ett antal kontakter med ADF.

Sedan några år tillbaka har ADF i Europa aktivt engagerat sig i mål i Europadomstolen som rör transpersoners rätt att själva välja juridiskt kön, och att få slippa genomgå medicinska behandlingar för att få göra detta. Den här frågan har de senaste åren tagits upp i Sverige av såväl konservativa som kristna debattörer och tankesmedjor. I slutet på mars i år skrev fyra personer som är engagerade i Claphaminstitutet, bland annat läkaren Bengt Malmgren och den kristdemokratiska riksdagsledamoten Tuve Skånberg, en artikel i Dagens Samhälle med rubriken “Könsbyten ska inte vara snabba och enkla”.

De hävdar att transvården i Sverige idag är “ett snabbt och enkelt könsbyte” – något som inte stämmer med verkligheten. En könsidentitetsutredning tar normalt flera år.

Argumentationen från Claphaminstitutet är i stort sett en karbonkopia på flera av de så kallade tredjepartsyttranden som ADF skrivit i mål som rör rätten till självidentifikation för transpersoner.

Motståndet mot transpersoners mänskliga rättigheter bakas in i maningar till försiktighet, och beskrivningar av kroppen som ett sakralt tempel.

En liknande syn på transpersoners rättigheter går att hitta hos Kristdemokraterna, som längre än de andra partierna ville behålla de tvångssteriliseringar av transpersoner som pågick fram till 2013.

Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer har Kristdemokraternas stöd ökat rejält sedan valet, då de fick 6,3 procent. Efter att partiledaren Ebba Busch Thor öppnade dörren för samarbete med Sverigedemokraterna ligger de nu på omkring tio procent.

Ökningen av kristdemokratiska sympatier bör inte förstås som en nyvaken frälsning från ovan.

Den kristna högern har gynnats av såväl Sverigedemokraternas fascistoida retorik som den nyliberala ekonomiska politik som Socialdemokraterna har förhandlat fram tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet – men också av en bredare mobilisering av den kristna högern i Europa.

Medan Sverigedemokraterna och deras politiska syskon fokuserat på invandringen, särskilt den muslimska, som det största hotet mot etniskt vita, kristna stater i väst, har den kristna högern fokuserat på att underlätta för vita familjer att reproducera sig.

Regeringsbildningen har skapat en spricka i politiken som möjliggör den kristna högerns framfart. Kristdemokraterna tjänar på att den ekonomiska politiken högervridits – men kan samtidigt presentera sig själv som ett oppositionellt alternativ med en tydlig målgrupp.

Den konservativa, kristna organiseringens vurm för familjen som samhällets viktigaste enhet, motståndet mot familjeplanering och rätten till abort, samt mot hbtq-personers och särskilt transpersoners rättigheter, är en del av den starka konservativa mobilisering som pågår i hela västvärlden. Medan Sverigedemokraterna och deras politiska syskon fokuserat på invandringen, särskilt den muslimska, som det största hotet mot etniskt vita, kristna stater i väst, har den kristna högern fokuserat på att underlätta för vita familjer att reproducera sig. Det är två sidor av samma mynt, som möts i den uttalade nationalismen.

“Kristen etik utgör till stor del den värdegrund som vårt samhälle vilar på” fastslår Kristdemokraterna på sin hemsida. På sätt och vis har de rätt. Trots att Sverige beskrivs som ett sekulariserat samhälle, eller just på grund av detta, går den kristna högerns organisering under radarn.

Orlando, 12:e juni 2016, gayklubben Pulse

Den här kvällen ska ett helt hbtq-community skjutas ihjäl.

Den amerikanska pastorn Steven Anderson ska senare gå ut och hylla dådet.

Tre år senare kommer han till Sverige. Det väcker medial uppmärksamhet. En kristen fundamentalist som besöker världens mest sekulariserade land. Eller?

Att Steven Anderson kommer just nu är ingen slump. Han har förmodligen sett ett land vars kristna konservativa höger har börjat organisera sig på universiteten, i juridiska processer och politiskt.

En utveckling som fler än de bibeltrogna borde vara uppmärksamma på.


Fortsätt läsa

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer