Politik

Naouel Aissoui: Facket har inte stöttat oss

Sju frågor till Naouel Aissoui, lärare på Prästamosseskolan i Skurup, där kommunfullmäktige klubbade igenom ett slöjförbud i skolan för lärare och elever. Rektorerna i kommunen har beslutat att inte följa förbudet, och skolverket anser att det strider mot religions- och yttrandefriheten. Texten är en del i ett samarbete mellan Kontext och Arbetaren.

Hur har förslaget om slöjförbud i skolan påverkat dig?

– Det positiva har varit att många kolleger har visat stöd, både för mig och andra kolleger som bär slöja. Det glädjer mig mycket och ger mig hopp om att det finns folk som är emot att diskriminera och trycka ner en grupp som tillhör samhället. Samtidigt tänker jag på hur det blir om förbudet implementeras på riktigt. Då kommer jag att sluta jobba där. Jag tänker inte ta av mig min slöja. Om jag förlorar mitt jobb och min lön så bekymrar det mig väldigt mycket, isåfall kommer jag ha väldigt svårt att få jobb någon annanstans eftersom det signalerar att jag inte ska anställas för att jag är muslim. 

Vilken roll tycker du att facket har när det kommer till den här typen av beslut?

– Jag är med i Lärarnas riksförbund och är lite besviken över att ingen har sagt något i detta. Ingen har stöttat oss. Det känns tråkigt när jag betalar medlemsavgift till facket och känner att jag litar på att de ska stötta mig när jag behöver det stödet. Och det har jag inte fått. 

Hur hade facket kunnat lyfta frågan om slöjförbud? 

– Jag hade önskat att de gick ut visade att de inte tycker att det är okej. Ju fler som säger ifrån och höjer röster desto bättre. Både för oss beslöjade kvinnor men också för att visa för alla att de är emot att människor med invandrarbakgrund trycks ner.  Slöjförbudet sprider sig till fler och fler kommuner. Vinner en kommun tar nästa kommun steget. Ska de bara isolera oss och inte låta oss jobba någonstans? Beslöjade kvinnor har redan från början svårt att få jobb. Vi har kompetens, utbildning och ändå kämpar vi för att få jobba. 

Varför tror du att facket varit så passiva i den här frågan? 

– Det kan vara brist på erfarenhet. Det kan finnas de som inte vågar ta ställning i detta. De som tar ställning blir ju hotade, till exempel rektorn på Prästamosseskolan. Eller så värdesätter de inte beslöjade kvinnor. Om fackförbunden inte har strategier för detta så är det dags för dem nu att skydda sina medlemmar som betalar varje månad. Det handlar inte bara om mig eller Skurup, utan det handlar om andra lärare och andra yrkesgrupper också. De flesta som jobbar är medlemmar i något fack och förväntar sig att få tillbaka tjänster. Man betalar ifall det ska hända något och det har hänt nu. 

Hur går det att förstå slöjförbudet ur ett större politiskt perspektiv? 

– De ser inte oss som en del i samhället, som en grupp som ska ha samma rättigheter och friheter som andra har. Jobb är jätteviktigt för alla. De fattar beslut för att vi ska misslyckas i samhället, för att sedan kunna skylla på oss att vi inte är delaktiga i samhället, att vi inte vill bidra med något positivt. De pushar oss till misslyckande. 

Vad kommer detta att innebära för din arbetssituation?

– Jag personligen kommer inte sluta kämpa för den här frågan. Detta slutar inte här och nu. Jag kommer att fortsätta ha min slöja och jag kommer söka andra jobb ifall jag inte skulle få jobba kvar där. 

Hur är stämningen i Skurup efter att förbudet röstades igenom?

– Stämningen allmänt i Skurup är främlingsfientlig. Det var jättetufft när jag började. Vissa dagar har det varit så tufft att jag inte vill gå till jobbet utan hellre vill stanna hemma. Det är tungt och jobbigt att förklara vem jag är hela tiden. Så länge jag inte skadar någon – varför bryr du dig om vad jag har på mig? Samtidigt tänker jag att jag kommer ha svårigheter oavsett var jag är. Det kommer att finnas folk som kommer att tycka illa om mig för att jag är muslim och invandrare, och att nu har jag strategier för hur jag ska hantera det här i Skurup. Jag går ingenstans.


Fortsätt läsa

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer