Politik

Jag vet fortfarande inte hur jag ska gå över gatan

Tre frågor till Mohammad Mosawi som den 8 januari blev stoppad av polisen tillsammans med två vänner och bötfälld när de gick över gatan när det var grönt ljus.

Foto: Elina Pahnke

Vad var det som hände?

– Vi skulle gå till Otto (en fritidsgård för ensamkommande flyktingar, reds anm.) och korsade gatan när polisen kom runt hörnet. När de såg oss kollade de konstigt och sa ”ni vet reglerna”. Vi sa ja, men förstod inte vad som var fel, ljuset var grönt. De var tre poliser. Jag hade händerna i fickorna för att det var kallt, och en av poliserna sa åt mig att när jag pratar med en polis måste jag visa händerna. Sedan ifrågasatte de bilden på min legitimation, sa att vi ljög och att vi inte hade uppehållstillstånd. ”Hur har ni fått uppehållstillstånd, ni vet ju inte reglerna?”, frågade dem. Jag och min vän fick 500 kronor i böter, den tredje fick 1500 kronor.

Hur kändes det?

– Man känner sig konstig. Varför gör de så? Kanske gillar de inte flyktingar. Jag blev så arg…det kanske inte gör så stor skada men samtidigt kommer det att vara med mig hela livet, andra saker i framtiden kommer påminna mig om detta. Jag var också rädd för att alla inne på Otto kunde se mig och att de skulle tro att vi hade gjort något, sålt droger eller så.

Varför tror du att det hände er?

– Jag har sett många svenskar som inte följer regler, men personer med svart hud eller svart hår…de tror direkt att man gjort fel. I Iran var polisen kompis med de kriminella, de gick bara på afghaner. Jag säger inte att det är så här, men… jag tänkte på det när jag var med om detta, att jag inte fattar varför de tar oss. Polisen borde hjälpa svaga personer, de ska finnas där för ett tryggt samhälle. Men istället vill de bara visa oss olika regler. Och jag har fortfarande inte lärt mig vilka regler det var.


Fortsätt läsa

Politik: Kan muslimer organisera sig utan att stämplas som hotfulla?

Nyligen släpptes Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling. Den har kritiserats på ett flertal punkter –bland annat för att enskilda individer namnges och svartmålas. En av dem som pekas ut är journalisten och föreläsaren Rashid Musa. Här ställer sig Rashid Musa frågan om vilken organisering som är möjlig för muslimer idag.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Arbetets spel är riggat

Tidningen Arbetet lanserar nu ett spel som ska lära användarna om hur avtalsrörelsen fungerar. Men sensmoralen i spelet är att det straffar sig att göra motstånd.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Nästan ett bidrag till satirtävlingen

Idag korades vinnaren av Flammans satirtävling, där tecknare uppmanades göra satirbilder av diktatorn Erdogan. Kontexts hustecknare Hanna Stenman har, typ, gjort ett bidrag.

Läs mer