Politik

Hur kan feminism verka som en antifascistisk kraft?

Foto: Carla Orrego Veliz. Kontexts redaktion.

Om vi känner en oro för samhällsutvecklingen, och för att vi kan komma att ha en fascistisk regering i Sverige om två år, vilka möjligheter för motstånd, organisering och samhällsbygge finns det då? Inför den 110:e Internationella kvinnodagen i mars 2020 har Kontexts redaktion tagit sig an temat feminism, eller snarare, antifascistisk feminism. Vi kände att det var nödvändigt att sätta ytterligare ett epitet i relation till F-ordet, eftersom feminism inte är en ideologi som i sig själv indikerar sin avsikt. Feminismen idag har många ansikten, och många vill göra anspråk på att tala för dess sak. En feminist kan idag vara en RUT-avdragsvurmande fangirl till diktatorkramaren Margaret Thatcher, som Centerpartiets ledare Annie Lööf, eller en transfientlig och konservativ medelklass-socialist som skribenten Kajsa Ekis Ekman.

”Bredd är en styrka för kamp, men feminismen måste göra ideologiska val, särskilt i de politiska vägskäl vi idag står inför.”

Mireya Echeverría Quezada

Bredd är en styrka för kamp, men feminismen måste göra ideologiska val, särskilt i de politiska vägskäl vi idag står inför. Och med tanke på hur feminismen har använts de senaste decennierna är det nödvändigt att ställa sig frågan: När blir feminism ett redskap för fascism? Den frågan kommer Kontext att försöka svara på under den kommande månaden. Du kommer att kunna läsa listor, analyser och essäer som undersöker hur feminismen har använts i konservatismens, kapitalets och fascismens namn. Hur gick feminism från att handla om omfördelning till värdering? Vilka är Sveriges topp fem transfientliga feminister? Vilka feministiska frågor har kapats av rasismen? Men redan nu kan du läsa två artiklar som Kontext har gjort i samarbete med Arbetaren. De handlar om hur hijabförbud blivit ett sätt att hålla muslimska kvinnor utanför arbetsmarknaden och ekonomisk självständighet. En fråga som vi bland annat har ställt är vad fackförbunden gör för de muslimska kvinnorna? Det kan du läsa om här och här.

”Omsorg är antifascism.”

Mireya Echeverría Quezada

Den antifascistiska feminismen kommer dock inte bara att dissekera motståndaren. Under mars kommer Kontexts antifascistiska journalistik även att visa på alla möjligheter för omsorg, solidaritet, strid, allianser och jämlikhet som feminismen rymmer. Och som i redaktionens mening också är vad feminism egentligen betyder. Omsorg är antifascism. Fortsätt att stötta den journalistik du vill ha genom att följa oss i våra kanaler, dela vårt innehåll och stötta vår ideella verksamhet genom ett bidrag.

Swisha Kontext på 1236 2121 79 eller sätt in ett bidrag genom bankgiro 5347-1249. Du kan från och med nu även bli månadsgivare på Patreon!

Tack för ditt stöd!


Fortsätt läsa

Kultur: Mitt namn

Den här dikten låter sig inte skrivas Kanske för att det är jag som skriver den Kanske för att det inte är du som skriver den Kanske för att stumheten är för stor Och det inte går att skriva sig ut ur den Kanske för att min son hoppar på mitt huvud och det är […]

Läs mer

Kultur: Hon ombad mig ödmjukt att sluta existera

Den palestinsk-franska författaren Karim Kattan skulle nyligen hålla en presentation på en konferens. Han ombads att inte nämna Palestina. I den här essän reflekterar han över vad uppmaningen egentligen betyder.

Läs mer

Kultur: Det här är en kamp mellan ljusets barn och mörkrets barn, mellan mänskligheten och djungelns lag

Poeten Judith Kiros såg, en nu raderad, tweet av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och skrev denna dikt.

Läs mer