Politik

Hur har journalistiken påverkats av det nya politiska landskapet?

Foto: Carla Orrego Veliz

Hur har journalistiken påverkats av det nya politiska landskapet? Det var en fråga jag som chefredaktör ständigt återkom till, och svaret blev även en av drivkrafterna till att grunda Kontext. För det vi i redaktionen, oberoende av varandra, har identifierat är att det måste finnas grundläggande mänskliga värderingar som även journalistiken står fast vid, fastän samtidens värderingar kantrar.

Den insikten enar oss i Kontexts redaktion och jag tror även att det enar dig, som har sökt dig hit, med Kontext.

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”

Så skrev den judiske professorn och litteraturvetaren Victor Klemperer i sin bok och avhandling, LTI: tredje rikets språk, som han författade i hemlighet i nazityskland. Med risk för sitt eget liv samlade han på sig och beskrev hur nazisterna använde sig av språket som strategi för att avhumanisera människor.

Språkets pågående förskjutningar i Sverige har Kontexts kulturredaktion tagit sig an. I skribenten Mathias Wågs text, Ordfabriken, kan du läsa om hur och varför ord som godhetsknarkare, skäggbarn, flyktingströmmar och andrum har tagit sig in i svenskan och vad det gör med våra tankar.  

Texten går in i temat FÖRBUD som är det första tema Kontext kommer att fokusera på. Under hela mars kan du därför vänta dig texter om allt från lagen om vård av arbetarklassungar, förbud inom relationer, tvångsvård inom psykiatrin och så kommer du att få en begreppsskola om censur i serieform.

Kontext politiska redaktion går ut tungt med ett reportage där redaktörerna själva, Elina Pahnke och Silas Aliki, har skrivit om lagförslaget att förbjuda rasistisk och nazistisk organisering. Vad skulle det innebära för demokratin och organisationsfriheten med ett generellt förbud mot extremism? För när till och med Jimmie Åkesson är positiv till detta är det värt att ställa sig frågan: vem ska egentligen förbjudas? Läs reportaget här.

Jag rekommenderar också att du gör livetredaktionens test: Vilken Poly är du? Om vem som lämpar sig bäst som normbrytare… ?

I skrivande stund är det första mars – dagen då Kontext lanseras! Åt hela redaktionens vägnar vill jag därför välkomna dig hit till Kontext. Här kommer du kunna läsa om politik, kultur och livet utifrån dom perspektiv du saknat. Med Kontext vill vi som journalister säkerställa att det produceras reportage, analys och kritik bortom nyspråk som avhumaniserar människor.

Kontext startar idag men vi kommer att växa och fortsätta utveckla Kontext till den modiga och nyskapande journalistiken vi saknat. Följ oss i våra kanaler, sprid ordet om oss och stötta vår ideella verksamhet genom ett litet bidrag. Stöd oss!

Nu är vi igång. För en framtid vi alla kan vara med och påverka!


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer