Politik

Fyra anledningar till att nakenbilder censureras pĂ„ sociala medier đŸ“”

Illustration: Hanna Stenman

1. MOTSÄGELSEN ATT BEDRIVA AKTIVISM SOM BERÖR KROPPAR OCH NORMER PÅ PLATTFORMAR SOM TJÄNAR PENGAR PÅ VÅRA KROPPAR OCH NORMER. 💰

Plattformar som Instagram och Facebook Ă€r skapade för att tjĂ€na pengar, det vet vi allihop. NĂ„gonstans kanske det pratas om politisk potential, strĂ€van efter att koppla samman mĂ€nniskor och annat som lĂ„ter fint och bra. Men det Ă€r bara mer eller mindre vĂ€lskriven copy. Mark Zuckerberg vill samla data och tjĂ€na pengar, inte krossa nĂ„gra samhĂ€lleliga strukturer. Patriarkatet kommer alltsĂ„ inte att krossas genom selfies. Potentiell jĂ€mstĂ€lldhetsutbildning av de som skriver kod i Silicon Valley kanske minskar sexuella trakasserier pĂ„ arbetsplatser om man har tur – men mest kommer de vara en fluffig fasad. 

2. DE BISARRA RIKTLINJERNA 📑

Riktlinjerna för vad som fĂ„r skrivas och publiceras pĂ„ sociala medier Ă€r icke förvĂ„nande helt absurda. Facebook har rigida regelverk, som inte alls funkar speciellt bra, för till exempel hur mĂ„nga bröstvĂ„rtor som fĂ„r synas pĂ„ bilder av ammande förĂ€ldrar och deras barn och vad som Ă€r hets mot folkgrupp. Det Ă€r regler som utvecklats allt eftersom genom protester och diskussioner. Först fick man inte visa nĂ„gra bröst alls, sen fick man visa bröst men inte vĂ„rta som behövde skylas av en ammande bebis. Sen fick man visa en bröstvĂ„rta om det lĂ„g en mĂ€tt bebis precis bredvid. Ja, ni fattar, reglerna innefattar inte nĂ„gra som helst nyanser. Vill du fördjupa dig i detta cluster fuck rekommenderas Radiolabavsnittet ”Post no Evil.”. Anyhow, det finns flera anledningar till att regelverken inte funkar. En anledning Ă€r att mansrĂ€ttsaktivister och rasister har fundamentalt fel Ă„sikter om vad som Ă€r hets mot folkgrupp.

3. MODERATORERNAS ARBETSVILLKOR ⛓

I reportaget ”The Trauma Floor – the secret lives of Facebook moderators in America” rapporterar Casey Newton om arbetsvillkoren för Facebooks moderatorer. För runt 20.000 i mĂ„naden utan förmĂ„ner sorterar de bilder och kommentarer som lĂ€ggs upp pĂ„ Facebook. De har en kvot de mĂ„ste fylla, nio minuters ”wellness”-time per dag, vilket mĂ„nga anvĂ€nder till att gĂ„ pĂ„ toaletten eftersom de inte hinner det pĂ„ lunchen och inte fĂ„r gĂ„ nĂ€r de sjĂ€lva vill. MĂ„nga lider av PTSD, Ă„terkommande panikĂ„ngestattacker och röker grĂ€s pĂ„ jobbet för att kunna genomlida allt vĂ„ld. En hel del har blivit konspirationsteoretiker. Det Ă€r inte enbart pĂ„ grund av mĂ€ngden bilder de tvingas gĂ„ igenom pĂ„ ett arbetspass, utan ocksĂ„ att en del av de bilder och filmer man ser Ă€r barnporr och mord. NĂ€r du arbetar med att gĂ„ igenom filmklipp pĂ„ flickor som halshuggs av mexikanska karteller sĂ„ Ă€r förmodligen kroppsaktivisters nakenbilder en icke-frĂ„ga.Det riktigt upprörande Ă€r inte att kroppsaktivisters nakna kroppar ”censureras” – utan arbetsförhĂ„llandena under vilka vĂ„ra sociala medier modereras.

4. DET ÄR EN ICKE-FRÅGA đŸ’đŸŒ

Visst, folk vÀrlden över Àr konservativa och pryda. Kroppar sexualiseras helt Ät helvete men en relevant frÄga att stÀlla sig Àr ÀndÄ; varför kÀmpa för rÀtten att visa sin nakna kropp pÄ just sociala medier nÀr den kampen Àr fullstÀndigt irrelevant pÄ alla andra platser i samhÀllet om du inte Àr nudist?


FortsÀtt lÀsa

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tÀnker att vi Àr skyldiga dem nÄgot

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke pÄ en Palestinademonstration. HÀr publicerar vi talet.

LĂ€s mer

Politik: Varför stoppar ingen Israels bombningar i Gaza?

Över hela vĂ€rlden marscherar mĂ€nniskor till stöd för den palestinska civilbefolkningen, som mördats i tiotusental. MĂ„nga av oss har sett videos pĂ„ sörjande förĂ€ldrar, döda barn. MĂ„nga av oss har ocksĂ„ mĂ€rkt att de blivit fĂ€rre och fĂ€rre. Inte de döda barnen, de blir fler för varje timme som gĂ„r. Men bilderna pĂ„ dem. Minst […]

LĂ€s mer

Politik: Universitet förbereder studenter för krig

Samtidigt som politiska företrÀdare uppmanar svenskar att förbereda sig pÄ krig har Försvarsmakten börjat synas pÄ universiteten. Studenterna förbereds till att bli soldater. Elliot Mason skriver om nÀr lÀrosÀten blir en förlÀngning av statens krigslÀngtan.

LĂ€s mer