Politik

Fem häktningar som borde uppmärksammas mer än A$AP Rockys

FN har kritiserat Sverige för tortyrliknande förhållande på sina häkten. Kritiken handlar bland annat om att Sverige inte har någon övre gräns för hur länge någon får sitta häktad och att minderåriga häktas, men också om under vilka omständigheter folk hålls inlåsta. Här är några av de tusentals personer som häktas varje år.

Journalister rapporterar om häktningen av ASAP Rocky. Foto: Silas Aliki.

1. Harriette Broman och ensamseglaren Mauritz Andersson

I fyra år satt Mauritz Andersson på högsäkerhetshäktet Kronoberg i Stockholm i väntan på rättegång. I media kallades han ensamseglaren, eftersom han seglat ensam med 1,2 ton kokain i lasten. Men ännu mer solitär blev han i det svenska häktet. Mauritz Andersson hade fulla restriktioner vilket innebar att han var totalt isolerad från omvärlden. Han tilläts endast kontakt med kriminalvårdare och 23 av dygnets 24 timmar satt han inlåst i en liten cell utan sol. Han fick näringsbrist, hans skelett bröts ner och till slut ramlade hans tänder av. Efter fyra år i häkte dömdes han till 14 års fängelse. Harriette Broman häktades för samma härva, som i förundersökningen gick under namnet ”Operation playa”, och är den kvinna som suttit häktad längst. Efter 556 dagar i häkte friades hon av Svea hovrätt.

2. Asylsökande man, tjugoårsåldern

För tre år sedan, 2016, förs en man från ett av Migrationsverkets förvar till Kronobergshäktet i Stockholm. Efter att ha varit inspärrad på förvaret har han blivit allt mer suicidal och självdestruktiv. Han har uttryckt att han vill ta sitt liv om han tvingas vara fortsatt inlåst, och har vid ett flertal tillfällen tagit till alla möjliga medel för att skada sig själv, bland annat genom att kasta sig själv mot väggarna. Efter en utvärdering beslutas att mannen ska föras från förvaret till häktet eftersom han av personalen bedöms utgöra en risk för sig själv och andra. Han är inte ensam om att hamna på häktet efter att ha sökt asyl i Sverige. Allt fler personer som kommit till Sverige för att söka skydd och får avslag på sina asylansökningar placeras i häkte efter godtyckliga bedömningar från förvarspersonal, som har rätt att bedöma vem som är för ”farlig” för att få vara på förvaret och därför kan skickas till häkte.

3. De rekordmånga barnen som häktas

Siffror från Kriminalvården visar att antalet häktade barn har ökat i år. Trots att minderåriga endast ska häktas i nödfall tyder statistiken på det motsatta. I mars satt 35 stycken 15-17-åringar häktade varje vecka. Det är tio fler i veckan än förra året, och betydligt fler än för tjugo år sedan, då det var väldigt ovanligt att barn satt häktade.

4. Asylsökande man, 18 år

En ung man från Kurdistan söker asyl i Norge men åker till Göteborg för att reparera bilen. Han har precis fyllt arton. Polisen stannar och griper honom och hans två vänner misstänkta för grov narkotikabrottslighet. Han tillbringar sju månader i häktet innan han förklaras oskyldig och släpps. Han får senare avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Norge, vilket han förklarar för Expressen handlar om att han suttit häktad i Sverige. 

5. Anonym man, 23 år

Mellan den 21 april och den 9 maj 2017 stängs vattnet av i Sollentunahäktets cell där en 23-årig man sitter häktad. Flera kriminalvårdare uppmärksammar den ansvariga chefen, som inget gör. Till slut förs mannen till sjukhus, där han avlider i transporten mellan två sjukhus. 

När han obduceras fastställs orsaken vara uttorkning.


Fortsätt läsa

Politik: Fear and loathing på Tidö slott

Sveriges riksdag har ändrat i två grundlagar som rör yttrandefriheten, ändringar som bla riskerar att inskränka i den fria journalistiken. Har du inte hört så mycket om det? Mireya pratar oss igenom vad det rör sig om och vad det kan innebära. Hanna pratar om bilders kommunikation i krig och protester och vilka utmaningar som […]

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Hédi Fried är död och tusentals ormar döljs under statsministerns Instagrampost

Hur agerade partiledarna i den fascistiska regeringen när Hédi Fried hade gått bort? Mireya Echeverría Quezada scrollade sociala medier igår och har sett hur hycklare gör.

Läs mer

Politik: Team runsten

I veckans avsnitt av kontextpodden pratar Hanna om representation utifrån en jättetråkig bok hon läst. Elina är supertrött på kapitalismen och kravet på att ständigt konsumera. Och Lizette har skrivit en dikt till kulturministern.

Läs mer