Politik

Fem häktningar som borde uppmärksammas mer än A$AP Rockys

FN har kritiserat Sverige för tortyrliknande förhållande på sina häkten. Kritiken handlar bland annat om att Sverige inte har någon övre gräns för hur länge någon får sitta häktad och att minderåriga häktas, men också om under vilka omständigheter folk hålls inlåsta. Här är några av de tusentals personer som häktas varje år.

Journalister rapporterar om häktningen av ASAP Rocky. Foto: Silas Aliki.

1. Harriette Broman och ensamseglaren Mauritz Andersson

I fyra år satt Mauritz Andersson på högsäkerhetshäktet Kronoberg i Stockholm i väntan på rättegång. I media kallades han ensamseglaren, eftersom han seglat ensam med 1,2 ton kokain i lasten. Men ännu mer solitär blev han i det svenska häktet. Mauritz Andersson hade fulla restriktioner vilket innebar att han var totalt isolerad från omvärlden. Han tilläts endast kontakt med kriminalvårdare och 23 av dygnets 24 timmar satt han inlåst i en liten cell utan sol. Han fick näringsbrist, hans skelett bröts ner och till slut ramlade hans tänder av. Efter fyra år i häkte dömdes han till 14 års fängelse. Harriette Broman häktades för samma härva, som i förundersökningen gick under namnet ”Operation playa”, och är den kvinna som suttit häktad längst. Efter 556 dagar i häkte friades hon av Svea hovrätt.

2. Asylsökande man, tjugoårsåldern

För tre år sedan, 2016, förs en man från ett av Migrationsverkets förvar till Kronobergshäktet i Stockholm. Efter att ha varit inspärrad på förvaret har han blivit allt mer suicidal och självdestruktiv. Han har uttryckt att han vill ta sitt liv om han tvingas vara fortsatt inlåst, och har vid ett flertal tillfällen tagit till alla möjliga medel för att skada sig själv, bland annat genom att kasta sig själv mot väggarna. Efter en utvärdering beslutas att mannen ska föras från förvaret till häktet eftersom han av personalen bedöms utgöra en risk för sig själv och andra. Han är inte ensam om att hamna på häktet efter att ha sökt asyl i Sverige. Allt fler personer som kommit till Sverige för att söka skydd och får avslag på sina asylansökningar placeras i häkte efter godtyckliga bedömningar från förvarspersonal, som har rätt att bedöma vem som är för ”farlig” för att få vara på förvaret och därför kan skickas till häkte.

3. De rekordmånga barnen som häktas

Siffror från Kriminalvården visar att antalet häktade barn har ökat i år. Trots att minderåriga endast ska häktas i nödfall tyder statistiken på det motsatta. I mars satt 35 stycken 15-17-åringar häktade varje vecka. Det är tio fler i veckan än förra året, och betydligt fler än för tjugo år sedan, då det var väldigt ovanligt att barn satt häktade.

4. Asylsökande man, 18 år

En ung man från Kurdistan söker asyl i Norge men åker till Göteborg för att reparera bilen. Han har precis fyllt arton. Polisen stannar och griper honom och hans två vänner misstänkta för grov narkotikabrottslighet. Han tillbringar sju månader i häktet innan han förklaras oskyldig och släpps. Han får senare avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Norge, vilket han förklarar för Expressen handlar om att han suttit häktad i Sverige. 

5. Anonym man, 23 år

Mellan den 21 april och den 9 maj 2017 stängs vattnet av i Sollentunahäktets cell där en 23-årig man sitter häktad. Flera kriminalvårdare uppmärksammar den ansvariga chefen, som inget gör. Till slut förs mannen till sjukhus, där han avlider i transporten mellan två sjukhus. 

När han obduceras fastställs orsaken vara uttorkning.


Fortsätt läsa

Kultur: Mitt namn

Den här dikten låter sig inte skrivas Kanske för att det är jag som skriver den Kanske för att det inte är du som skriver den Kanske för att stumheten är för stor Och det inte går att skriva sig ut ur den Kanske för att min son hoppar på mitt huvud och det är […]

Läs mer

Kultur: Hon ombad mig ödmjukt att sluta existera

Den palestinsk-franska författaren Karim Kattan skulle nyligen hålla en presentation på en konferens. Han ombads att inte nämna Palestina. I den här essän reflekterar han över vad uppmaningen egentligen betyder.

Läs mer

Kultur: Det här är en kamp mellan ljusets barn och mörkrets barn, mellan mänskligheten och djungelns lag

Poeten Judith Kiros såg, en nu raderad, tweet av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och skrev denna dikt.

Läs mer