Politik

De 7 pinsammaste mediehändelserna 2019

Hur många gånger kan den vita medieeliten tabba sig inom loppet av ett år? Kontexts Nora Adin sammanfattar 2019 med årets 7 pinsammaste mediehändelser. 

1. När Resumé glömde att en skådespelare skådespelar.

Redaktionen på Resumé drabbades av en mycket oklar moralpanik över att skådespelaren Suheib Saleh som spelat knarklangare i en Netflix-serie också kunde spela pollenallergiker. Konstformen skådespeleri som bland annat innebär att uppträda och agera i olika roller beskrevs av Resumé i termer av ”Det finns dubbla stolar och så finns det dubbla roller.”, och ”problematiskt” när det handlade om en ung svart skådespelare som fått två olika uppdrag. Vilka kommande ”granskningar” kan vi då vänta från Resumé? Att Björn Kjellman spelar medelålders neurotisk människa igen fast han även spelat katten Pelle Svanslös i 1997 års julkalender?

2. När Göteborgs-Postens krönikör blev sugen på mat och fick ett ”Jimmie-moment” för att en butik inte hade den mat hon var sugen på.

Läkaren och skribenten Kajsa Dovstad fick ett “Jimmie-moment”; alltså slogs av tanken att rösta på SD, för att hon i en liten butik, med skyltar på arabiska enbart hittade Torshi till salu och inga köttbullar. ”Hela smådjur” (kyckling? fisk?) och ”enorma förpackningar med linser” tycktes väcka en smärre panik i Kajsa Dovstad som till sist överlevde tack vare ett paket snabbmakaroner. Tänk så lite det krävs för att få sin rasism bekräftad och få ett uppslag i GP. (Ett insidetips från Kontexts Gävlekunniga redaktion är annars att den butiken i Sätra i Gävle ligger 300 meter från en kvällsöppen mack och 700 meter från ett ICA där dom garanterat säljer svenska tacos och svensk pasta.)

3. När Expressen skulle skildra svensk hip-hop.

Expressen gjorde ett uppslag om den 16-årige rapparen Einár, som även heter Nils Grönberg. Ett rörande nära-inpå-huden reportage om Nils Grönbergs musik och livet på HVB-hem, där grabben fick en chans att uttala sig och porträtteras schysst. Dagen efter släppte Expressen en granskning om “de kriminella rapparna”. Där klumpades bland annat Z.E, Dree Low, K27 & Adel ihop till en enda kriminell klump av rasifierade och deras gamla domar radades upp.

4. När Jessica Almenäs spelade basket i Husby.

Träningspodden, som drivs av de två vita medelålderskvinnorna Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström, ventilerade i ett avsnitt att Jessica Almenäs spelat en basketmatch i Stockholmsförorten Husby.

Husbytjejerna beskrevs som aggressiva, läskiga, hotfulla, nästintill djuriska varelser som skrämde domarna medan Kungsholmstjejerna beskrevs som välkammade, prydliga och väluppfostrade. Enligt podden är Husby en plats där en inte ska hänga ensam på kvällarna; det är för otryggt, invandrartätt, och en “No-go-zone”. Senare uttalade sig duon bakom Träningspodden om kritiken med att bland annat säga ”Vi inser att vår skämtsamma diskussion om matchen (med vad vi trodde var med en tydlig dos av självironi) landade lite fel”

 

 

5. När TV4 Nyheterna jonglerade med rasistiska fördomar.

TV4 skulle sända ett inslag från Kalla Faktas avsnitt om rasprofilering och Nyheternas programledare Anders Kraft, bestämde sig för att öppna upp med personliga exempel på hur rasistisk han själv kan vara. Totalflopp. Eller är det Martin Timell som ska öppna upp med lite insyn i hans kvinnosyn när det ska göras något på sexuella trakasserier?

6. När Malou von Sivers träffade en rappare.

Rapparen Greekazo fick inbjudan till TV4s Malou Efter Tio för att prata om sina framgångar med musiken. Men intervjun blev snabbt istället ett bakhåll som enbart handlade om droger och kriminalitet. I live-sänd TV läste både Malou von Sivers och Anders Öfvergård, mest känd som Arga snickaren, upp 18-åringens texter och höll honom ansvarig för hela kriminalitetstatistiken i Sverige.

7. När redaktionen på Opinion Live fick för sig dom är kul.

SVTs Opinion Live bestämde sig för att glida vidare på kritiken mot Malou von Sivers och släppte videon “Rimma schysst” på sin Instagram. I videon försöker programledare Belinda Olsson rappa för att tipsa om ord en kan rimma på utan knarkreferenser, och använder sig av stereotypt språk, klädsel och spär på fördomar kritikstormen mot Malou i första taget försökte dementera. Inte nog med att det är dåligt gjort, vi har också fått rapporter om individer som gjort tusennålar på varandra för att försöka parera den våg av skämskudde som väller över en när en ser Belinda Olsson i guldkedjor och leopardjacka kraxa fram texten med vad som ser ut att vara en gammal vit man i hoodie och rånarluva som bakgrundsdansar och röker en cigarett.


Fortsätt läsa

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer