Livet

Vilken Game of Thrones-kompis är du?

Karaktärerna i Westeros är kända för svek, lögner, backstabbing och för alla intriger som avlöser varandra utan stopp. I detta test får du svar på vilken av karaktärerna du är som kompis. Du må vara drottningen av de sju konungarikena, men hur beter du dig mot dina vänner? Använder du våld för att komma ur alla möjliga knipor? Eller är du en kameleont som kommer undan med allt? Gör testet och ta reda på vilken Game of Thrones kompis du är!

Fråga 1. Du och dina vänner har ätit ute på en restaurang och ska snart gå. När notan kommer till bordet och det är dags att betala är du den som:

A. Du får ångest över att inte kunna bjuda på hela kalaset, och bestämmer dig för att klämma in tre extrapass på jobbet nästa månad. Det hela slutar med att du swishar halva beloppet och får äta snabbnudlar till nästa löning.

B. Du tittar bort, går på toa eller scrollar på mobilen tills någon annan erbjuder sig att betala. Sen slänger du ur dig lite vagt att du ska swisha, men hoppas att personen har glömt det på vägen till klubben.

C. Du lyckas få maten gratis efter att ha hotat personalen till livet. När polisen anländer är du redan långt borta.

D. Den enda betalningen du kan erbjuda är i eld eller guldtackor

E. Pappas kort finns inte bara till som prydnad.

F. Sträcker dig efter notan – inte för att betala, men för att ta fram miniräknaren och räkna på kronan hur mycket du ska swisha. Dricks är uteslutet – de som jobbar får ju ändå lön.

Fråga 2. Din vänskapskrets består främst av följande:

A. Du umgås helst med dig själv, men har två eller tre nära vänner som du träffar ibland och kan sitta tyst med. Kvalitet över kvantitet. Utbölingar unite.

B. Aktivister och rättvisekämpar, precis som du själv. När ni fikar diskuterar ni tvåsamheten, vikten av att vara ärlig och sann, och kritiserar #metoo för att vara exkluderande.

C. Folk du har träffat på vägen. Du skyddar dem med ditt liv, eller kanske helst med någon annans död.

D. En armé av beundrare som lyder din minsta vink

E. Dina vänner är utspridda i olika kretsar, åldrar och sammanhang, och du är lite av en kameleont. Om alla dina vänner samlades i samma lokal skulle splittringen vara total: det hela hade slutat med att din dialekt blivit en pinsam blandning av Söderstockholmska, norrländska betoningar och skorrande “r”.

F. Dina syskon och era kusiner. Keep your family close, and your siblings even closer.

Fråga 3. Du ska hjälpa din kompis att flytta på söndag morgon. Ni är flera personer som bestämt att ni ska mötas utanför porten klockan 9 på morgonen. Du dyker upp:

A. En kvart i förväg med bullar och take-away kaffe åt alla för att peppa stämningen.

B. Klockan 9 prick med snörade träningsskor. Du har faktiskt lovat att hjälpa till och står fast vid ditt ord. Här ska lyftas!

C. Fullt beväpnad. Varför inte?

D. Du dyker inte upp alls. Dina vänner borde veta bättre än att fråga dig efter flytthjälp – vad tror de att du är egentligen? En hjälpreda?

E. 09:17 och dessutom lite bakfull från gårdagen. Förhoppningsvis har de andra redan burit ner alla tunga kartonger så du kan ta en brustablett och bära ner några krukor i lugn och ro.

F. Du hyr in någon som kan göra jobbet åt dig medan du stannar hemma och solar på balkongen.

Fråga 4. Din kompis har precis gjort slut med sin partner och ringer i tårar, vad säger du?

A. Du släpper allt och åker dit för att trösta och visa att du finns som stöd. Din vän får prata om sitt break-up så mycket den vill

B. Du kan inte riktigt relatera, eftersom du inte vet något om break-ups och undviker din vän tills hen kommit över det hela. C. Du lägger på luren, hämtar dina tumskruvar och snörar på dig skorna. Dags att laga paj.

D. Du ber din vän att rycka upp sig och glömma bort exet. Ingen är värd din väns tårar och tillsammans kan ni ta över hela världen.   E. Du sympatiserar med din kompis och drar upp en hel lista på fula egenskaper som exet har. Innerst inne jublar du dock eftersom du alltid varit tänd på din vän och nu är det fritt fram för dig att lägga in stöten.

F. Du peppar din vän till att hitta någon ny, kanske det finns en snygg kusin som hen kan vara med istället?

Fråga 5. Din kompis dejtar en person som är det snyggaste du vet. På en hemmafest hamnar ni två ensamma i ett rum – vad gör du?

A. Du undviker all ögonkontakt och rör dig strategiskt mot utgången trots att du får tunghäfta bara av tanken på att stanna kvar.

B. Du släcker lamporna och låter din krigsrustning falla av.  

C. Du vågar inte göra någonting men vill heller inte gå därifrån. Du sitter bara väldigt nära och hoppas att den andre ska ta initiativet.

D. Eh, din kompis får skylla sig själv som tappar bort en så pass läcker varelse i folkmassan, såklart.

E. Vadå? Skulle detta hindra dig? Du var ju full och = befriad från allt ansvar och alla konsekvenser som dina handlingar kan få

F. Du gör det väldigt tydligt för personen att om hen sårar din kompis så ska du få hen strypt i sömnen

Fråga 6. En person med löjligt mycket status hamnar i samma sällskap som du på en middag. Under kvällens gång framkommer det flera gånger att personen fullkomligt avskyr din bästa vän och kallar denne för alla möjliga fula saker. Vad gör du?

A. Vad kan du göra? Alla får ha sina egna åsikter och du tänker inte lägga dig i deras gnabb. Plus, tänk om du inte längre får komma in på Yaki-da om du är otrevlig mot personen? B. Plockar isär personens tänder och använder dem till att skapa ett halsband som du ger din bästis i present

C. Du är alldeles för konflikträdd för att säga någonting eller hålla med. Din bästis är en bitch, det vet du redan. D. Hell hath no fury like a bästis scorned! Personen åker ut med huvudet före medan du vrålar “lägg upp det på instagram då, I DARE YOU!” E. Du låtsas inte höra eftersom du vill ligga med personen. Och kanske själv kan få lite av den stjärnstatusen?

F. Du slår näven i bordet och säger ifrån i stil med Annie Lööfs “Hur uttrycker du dig?!” När ni alla går ifrån middagen möts du och din bästis upp och jagar ifatt tönten.

Fråga 7. Vad vet du?

A. Hur man håller igen dörrar

B. 1291 ways to kill a man

C. Ingenting

D. Allt om drakar och eld

E. Hur man pratar sig ur knipor

F. Hämnd

—————-

Så här räknar du ut dina poäng: gå tillbaka till frågorna och räkna ihop vilken bokstav du fick flest av.

Fick du mest A-alternativ?

Hodor, Åh, Hodor! Vad tycker du om? Vem är du egentligen? Det är svårt att veta, eftersom du alltid lägger dina egna behov åt sidan för dina vänners skull. Till och med när du säger ifrån skiter alla i det och kör över dig ändå (bland annat genom att ta över din kropp och mosa din hjärna, wow, the power of friendship osv). Man kan ju tycka att du förtjänade mer än att bara vara en tråkig plot point, men riktigt så långt har vi inte kommit i diskussionen kring värdig #representation.

Fick du mest B-alternativ?

Arya Stark: Du är Arya! Du tror att du är en rebell, men egentligen är du en psykopat. Seriöst. Du har problem. Prata med någon.

Fick du mest C-alternativ?

Jon Snow – Men hej, Jon Snow! Du kan verkligen ingenting, förutom att klä dig för att framhäva ditt inre emo. Du är ädel, om man med “ädel” menar “fullkomligt personlighetslös”, men folk tycker om dig ändå. Dina partners är så snygga och coola att man tänker: “Hur fan hände det här?!?” (Svaret är: du är obviously karaktären serieskaparna identifierar sig mest med, lol.) Men en sak ska man ge dig: du är lojal. Din loser.

Fick du mest D-alternativ?

Du är Daenerys Targaryen! Du har en tendens att agera först, tänka senare, och hantera konsekvenserna av dina handlingar genom att tända eld på dem. Lyckat! Det kanske är trött att påpeka att du är en vit feminist, men du är verkligen 1) anemisk och 2) ska alltid “twerka” på fyllan. Sluta visa bilder från din resa till Malawi! Vi fattar, svarta barn älskar dig. Hett tips: fråga dina vänner hur de mår av att konstant behöva fixa ditt uppfuckade liv. Game over.

Fick du mest E-alternativ?

Grattis! Du är Tyrion Lannister! Du är nördkillen deluxe, den alla (manliga) outsiders inbillar sig att de är. Du är övertygad om att du är smartare och kvickare än alla andra, men egentligen är du bara en online-ateist med en massa memes på mobilen. Sedan du fick ditt hjärta krossat har ditt motto varit “these hoes ain’t loyal”. Att knulla är väldigt viktigt för dig, och du ser till att prata om det ofta, gärna med en av dina många ytliga bekantskaper. Like… we get it? You fuck?

Fick du flest F-alternativ?

Du är Cersei Lannister – och du älskar att bli hatad! Du är verkligen essensen av “no fucks to give”, vilket tyvärr leder till att enbart nära familjemedlemmar står ut med dig. Men det är lika bra – förutom maktövertagande, att krossa dina fiender och pimpla rödvin är familjen det enda du bryr dig om. Folk avskyr dig, men en liten del av dem kommer alltid att tänka: “Ärligt…? Goals.”


Fortsätt läsa

Politik: Positiv särbehandling av rika & Ulfs dröm om barnfängelser

Statsminister Ulf Kristersson drömmer om att ta Sverige tillbaka till medeltiden och vill införa barnfängelser. Hanna Stenman undersöker vad det egentligen betyder när Sveriges statsminister säger att barn bör straffas som vuxna. Högerns politik bör benämnas för vad det är tycker Mireya Echeverría Quezada och har därför gjort en lista på hur rika och vita […]

Läs mer

Politik: Tidöregeringens chockdoktrin explained

Silas Aliki förklarar något igen! Denna gång chockdoktrinen och undantagstillståndet kopplat till den politik Tidöregeringen genomför just nu. Vad innebär alla presskonferenser? Hur hänger repressiva lagar ihop med högerns ekonomiska politik? Och varför ligger en chilenare bakom allt bra? Mireya Echeverria Quezada har som vanligt konsumerat TV, radio och tidningar och är inte förtjust i […]

Läs mer

Politik: Kontext om Palestina

Hanna Stenman har tänkt på bilder. Kanske som många andra har gjort dom senaste veckorna. Tusentals bilder över döda människor, direktrapporteringar över folks död och hur bilder väver en berättelse av en konflikt och ett ockupationskrig.  Vad händer med våra reaktioner och känslor i relation till hur vi konsumerar bilder av kriget i Palestina? Silas Aliki […]

Läs mer