Livet

Rökare vid första ögonkastet

Den 1:a juli träder lagen om förbud mot rökning på allmänna platser i kraft. Förbudet gäller bland annat på uteserveringar, tågperronger och lekplatser. Men det är inte bara staten som vill förbjuda rökare från att inhalera cigaretten. Elizabeth Feurst var en av deltagarna i tredje säsongen av Sveriges televisions dejtingprogram “Gift vid första ögonkastet”, som under programmet mötte motstånd att röka av sin nya make. Kontext har pratat med Elizabeth Feurst om deltagandet i programmet, om olika förbud i relationer och såklart – om rökning.

Vilka saker går man med på att ändra hos sig själv i en relation?

– I början av ett förhållande och i förälskelsefasen är man ju nästan drogad och går med på nästan vad som helst. Jag tror att gränsen går vid när någon försöker förändra grunden hos den andra.

Det finns vissa saker, som man kan släppa på rakt av och ha överseende med, även om man inte gillar dem. Exempelvis vad man äter, dricker, om någon petar sig i näsan och så vidare. Sådana praktiska saker är föränderliga.

Jag kan däremot inte tänka mig ett liv där man inte delar värderingar, skrattar tillsammans, tar på varandra eller försöker ändra den andra personens kärna och värderingar.

Elizabeth Feurst. Bild: Privat

Hur var det att gifta sig vid första ögonkastet?

– När jag var med i programmet gick jag ”all in” i relationen. Man är under ganska stor press under de fyra veckor som man lever ihop, men jag gick in i experimentet och ville ta reda på om jag kunde gå vidare med förhållandet på riktigt.

Jag kom till slut fram till att det inte var möjligt. Vi delade inte grundläggande värderingar med varandra, vilket jag är övertygad om är en grund för en hållbar och varaktig kärleksrelation. Respekt och tillit är några andra grundläggande förutsättningar.

Vi hade väldigt roligt ihop, jag och min dåvarande man och om jag går till mig själv, så var jag förälskad. Men i våra grundläggande värderingar stod vi väldigt långt ifrån varandra.

Illustratör: Hanna Stenman

“Det är enligt honom inte bara estetiskt fult men också ointelligent att röka med tanke på de hälsorisker det innebär. Det har jag full respekt för. När det gäller förbud i en relation finns det säkert i en del fall en viss tillfredsställelse i det, en slags kontroll. Jag fick henne eller honom att sluta göra detta”

Elizabeth Feurst
Illustratör: Hanna Stenman

Varför var det så viktigt för honom att du skulle sluta röka?

– Jag vet att det för honom var en dealbreaker. Han kunde inte tänka sig att vara gift med en kvinna som röker. Det är enligt honom inte bara estetiskt fult men också ointelligent att röka med tanke på de hälsorisker det innebär. Det har jag full respekt för. När det gäller förbud i en relation finns det säkert i en del fall en viss tillfredsställelse i det, en slags kontroll. Jag fick henne eller honom att sluta göra detta. Just vad gäller rökning, tror jag att det inte bara handlar om den andres hälsa och om risken att förlora sin partner, även att man själv någonstans är rädd för att dö. De facto så är det ju en stor risk.

Illustratör: Hanna Stenman

Så vart går gränsen mellan förbud och kontroll?

– När man försöker förändra en kärna, där går gränsen. Eller att tvinga någon byta religion, värderingar eller genomgå någon kroppsförändring. Jag och min bästa väninna är idag engagerade i ett sammanhang, som handlar om just relationer och värderingar. Det handlar om att skapa varaktiga och hållbara relationer, som grundar sig på värderingar. Idag handlar det mycket om att konsumera relationer och svajpa.

Och hur går det med rökningen idag?

Jag slutade ju röka då för relationens skull, men jag röker. Jag är trots det en klok, härlig och glad person med sunda och för mig viktiga värderingar.

Illustratör: Hanna Stenman

*Femte säsongen av “Gift vid första ögonkastet”  hade premiär på SVT den 24:e februari och finns att se här.


Tre andra rökare som förbjudits att bolma av sina kära

1. Carrie Bradshaw från serien Sex and the City tvingas i säsong tre av sin pojkvän Aidan Shaw att avstå nikotinet. Spoilervarning; de gör slut och hon börjar röka igen.

2. Chandler Bing från FRIENDS förbjuds av sin fru Monica i säsong 9 från att röka efter att han kommit hem från en affärsresa. PS. i Hawaii heter inte cigaretter lei-lana-lukus som Chandler säger, utan Uahi Paka.

3. Patty & Selma Bouivier från The Simpsons, de oskiljaktiga tvillingarna som hållit ihop hela livet, och kanske lika länge i cigaretterna. Efter att Patty tror att hon råkat ut för en hjärtinfarkt, försöker hon tvinga tvillingsystern till att också sluta röka. Det går sisådär.


Fortsätt läsa

Politik: Sommarens populäraste resmål – klassresan!

I veckans flåsiga och svettiga podd fortsätter Elina Pahnke rapportera från Berlin. Hon har noterat hur Tyskland försöker deala med sin historiska skuld och undrar vad skulden gör med en rörelse. Dessutom intervjuas konstnären Adam Broomberg, som blev gripen av polisen efter en demonstration mot Israels ockupation av Palestina. Lizette Romero Niknami undrar varför vi […]

Läs mer

Politik: Inredningstips från Angela Davis 

När blev egentligen Magdalena Andersson arg? Och hur kommer det sig att migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik plötsligt kallas aktivist? I veckans podd reder Elina Pahnke ut vad högerns koordinerade smutskastningskampanjer egentligen går ut på. Mireya Echeverría Quezada har funderat på vad som hade hänt om Fab 5-gänget byttes ut mot fem flator. Hon har dessutom […]

Läs mer

Politik: Säg något intressant om artificiell intelligens

Varför måste AI ta de roliga jobben och lämna kvar allt det tråkiga åt oss andra? I veckans Kontextpodd nystar Hanna Stenman och Jesper Forsberg Landin i ämnet på allas läppar. De informerar dessutom om varför klänningarna på MET-galan innehåller så många lager tyg nuförtiden. Dessutom för våra Patreons: en Magic Mike-special att lyssna på! […]

Läs mer