Livet

Horoskop: Internationella kvinnodagen

Vårt eget orakel har tagit tempen på himlavalvet för att se hur vi ska tolka vad som händer med årets åttonde mars. Blir det en dag av kamp eller kommer corona kasta en skugga över också årets internationella kvinnodag? Bara stjärnorna vet!

Illustration: Hanna Stenman

Den här internationella kvinnodagen finns det inget som hjälper kampen mer än att omfamna dimridåernas möjligheter. Åttonde mars 2021 gäller bara en sak – mot trollerilådan!

Förra årets åttonde mars handlade allt om struktur och tradition. Eller snarare, så hängde diskussionen över oss om isolering och hur världen (läs ekonomin) skulle klara sig, och skuggade det faktum att många isolerades i hem där de var allt annat än trygga. Kampen att höras försvårades av att planeterna i mars 2020 samlades i jordtecknet Stenbocken, det tecken som står för begränsning och ordning, och jorden vibrerade av en rädsla för att strukturer skulle störta. Panik. Det var aggressivt och våldsamt, instängt och komplicerat. Ont om luft att andas och inget utrymme att fundera över vilken typ av makt en hade inneboendes i sin kropp och i dess uttryck. Förutom ansvaret att hålla avstånd.

Åttonde mars 2021 är något helt annat. Venus har precis gått in i vattentecknet Fiskarna, där solen och Neptunus också uppehåller sig. Venus söker balans och skönhet och är en mästare på att skaffa det hen vill ha. Här i Fiskarnas tecken är Venus exalterad, vilket betyder att planeten trivs extra bra och är på sitt allra mest kreativa, sköna och längtande humör. Tillsammans med solen i Fiskarna som vill ha större svängrum för sina känslor, och Neptunus som sveper in dem båda i illusioner och dimridåer, laddar detta för en kamp som befinner sig på ett otroligt djup.

Abrakadabra

Abrakadabra, det odaterade och odödliga uttrycket som för tankarna till den billigaste formen av magi, betyder bokstavligen att skapa genom att tala. Orden och uttrycken är vår makt, och om det är något vi vet kan välta makten utanför oss, så är det när vi, likt natten, tar dem tillbaka. Alice Sparkly Kat, astrolog och författare av boken Postcolonial Astrology, skriver på sin instagram ”VENUS I FISKARNA ÄR VÄRLDENS MÄKTIGASTE SLAMPA” – Alice Sparkly Kat fortsätter; ”att vara en slampa innebär att ingen äger dig och att du inte tar på dig bördan av andras rädslor. Det betyder att du tillåter din kärlek till din egen kropp att förändra världen. Att vara en slampa innebär en etik som inte behöver begränsas till sexualitet.” 

Vår största tillgång i år, är att vara illusionernas slampor. Att vrida och vända på känslor och njutning, ömma för dem som behöver det, och skapa dimridåer för dem som inte kan bete sig. Det här gör årets internationella kvinnodag till en förvirrad, brutal men också tillåtande dröm. Kampen begär en enda sak, men begär det hårt. Det är dags att trolla omvärlden. Dags att skriva nya episka dikter om framtiden med den mest pråliga penna och vokabulär som står att finna, ber oss leka viskleken med medvetet dubbeltydiga ord för att störa och reta ordningen, ber oss blunda och stänga ned när någon säger något som egentligen bara är nyliberal koketterande dynga, men skåla när någon åtminstone är ärlig. Kanske säga Grattis på Internationella Kvinnodagen till den. 

Prank calls kan förändra världen

Venus i Fiskarna är en slampa som är trött på att kroppar är varor och som inte ens funderar på om makten går att ta. Frågan är istället när, och för Venus i Fiskarna så är tiden långt ifrån linjär, livets cirkel är allt samtidigt och nu:et därför extra heligt. Så heligt att vi är tillåtna att göra vad som helst för att hedra det. Medan vi blir allt mer dränerade av vad ägande gör med människor kan vi försöka finna luft, eller uppfriskande vatten, genom att fundera på om slampan Venus i Fiskarna inte kan få låna och rikta Neptunus treudd och trolla om. För den här åttonde mars är vi berusade, några drinkar in, långt bakom kulisserna, djupt försjunkna i ett eget meditativt tillstånd bortom frågetecken där alla symboler bytt plats. Om det förra året inte fanns luft eller utrymme för att styra diskussionen dit vi längtade, ville eller behövde, så är det här året då vi kämpar genom att älska och lura samtidigt, och inte drar oss en sekund för att säga det vi verkligen behöver säga högt, och om vi kan, använder vår röst åt den som tappat sin egen röst. Men aldrig på det sätt någon annan tror. En spökröst? Ett prank call? En omvänd sanning till den som missbrukat sin egen sanning? Don’t mind if I do. 

Denna dag av kamp unnar vi oss och hjälper varandra att känna. Låter tårar rinna i överflöd, tar i från tårna när vi känner, låtsas att åttonde mars är Pride-veckan och att Pride-veckan är ett minne blott, att vi kan skjuta glitter och ”Grattis”-champagne-korkar tillbaka mot det som känns hotfullt. Venus i Fiskarna vill att kampen ska lukta, smaka och kännas lika äkta, konstnärlig och tillåtande som en skapelse, vilken som helst, lika sorglig och uttömmande som döden. Att visualisera illusionen som verklig är det som gör tricket nu. 


Sofia Pontén är astrolog, författare och skribent som driver scorpiorising.se


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer