Livet

Marx, Davis och Luxemburgs horoskop!

Studiecirklar på ABF i all ära men inför första maj har Kontext bett våra favoritastrologer att ställa tre av våra största tänkares horoskop. Karl Marx föddes som en stabil oxe. Angela Davis sol och måne möttes i Vattumannen. Och Rosa Luxemburgs stjärnkarta visar tydligt hennes kamp mot barbariet. Om astrologi är folkets opium, låt oss ta lite!

Till att börja med, en liten ordlista!

Ascendent = Det personliga horoskopets viktigaste tecken, det tecken som steg på himlen då en person föddes

X i x (alltså till exempel Saturnus i Fiskarna) = att en planet stod i ett visst tecken när nämnda person föddes

Norra eller södra noden = punkten där jordens och månens omloppsbanor möts och där förmörkelser inträffar

Jord/eld/vatten/luft = stjärntecknens fyra element och en av astrologins viktigaste byggstenar

Bilden på Karl Marx i rymden är ett kollage gjort av Hanna Stenman

Karl Marx (1818-1883)

Född under en solförmörkelse i stabila, grundade och njutande Oxen förvånar det ingen att Marx stora passion är jorden. Oxen är kanske det mest historiematerialistiska tecknet, med brödet och arbetet som bas. För Marx blev hans öde under sin tid på jorden att hela tiden utgå ifrån produktionsförhållandena och hitta sätt att återuppfinna hur vi ska ta vara på det vi har på bästa möjliga sätt för alla – inte bara borgarklassen. Att hans Venus också befinner sig i Oxen gör livsnjuteriet till en konst, en hel identitet. Oxen är praktisk men också romantisk, precis som Marx tänkande om det klasslösa samhället.

Marx revolutionsälskande och fritänkande ascendent i Vattumannen, det tecken som utgör jaget hos Marx, rör upp hans intensiva känslor kring ekonomisk rättvisa, men visar sig också i Marx som en skuggsida – ekonomin är lika mycket blodigt allvar ute i världen som en lek i det privata. Pengar alienerar  – skaka om ekonomin! Med Saturnus i Fiskarna på en placering som handlar om den egna ekonomin är det en rattfull och samtidigt andlig stämning som råder. Marx slösar bort sin familjs pengar lättvindigt, men kan med den utzoomade vattumannaenergin ha en skarp, kritisk och revolutionär blick på den samhälleliga varan och kapitalet.

 Oxen är praktisk men också romantisk, precis som Marx tänkande om det klasslösa samhället.

Sökandet efter skuggsidorna är högst närvarande på många sätt, och med Merkurius i Tvillingarna är ordet ett självklart vapen. I sitt skrivande bottnar Marx, finner sitt hem, finner sin röst genom att dissekera detaljer. Han vrider och vänder på varje ”sanning” och går från en mer lekfull hippie i unga år till en seriös sakkunnig med åren. Att Marx lyckades kommunicera idéerna om kapitalets beskaffenhet och konflikten mellan arbete och kapital så väl har vi kanske hans Merkurius i Tvillingarna att tacka för (utöver då dem som möjliggjorde att han fick tid och ekonomisk frihet att skriva och supa, såsom hans hushållerskor, frun Jenny och kamraten Fredrich Engels).

Kampens tema handlar hos Oxen Marx om vem som föds in i vilken roll, medan dess uttryck är en revolutionerande tanke om vad ekonomi ens är. Marx är oxigt lojal på många sätt, men inte med traditionen, utan med övertygelsen om att det är klasskampens dialektik som är motorn i samhället.  

Karl Marx stjärnkarta är från www.astro.com
Bilden på Angela Davis bland stjärnorna är ett kollage gjort av Hanna Stenman

Angela Davis (1944- )

Davis och Marx har en sak gemensamt – satta till livet under solförmörkelser föds de in i sina öden med kraft. Men om Marx är född med sin förmörkelse i den livsnjutande och materialistiskt undersökande Oxen, så är Davis en född revolutionär, med rebell som enda tänkbara karriär då hennes sol och måne möts i Vattumannen. Hon drivs tidigt in i kampen från barndomen, med en övertygad moderfigur som eldig bas och vägvisare i Lejonet. Med den södra noden i Lejonet var Davis som gjord för scenen, för att hålla tal och samla massorna. Davis har utöver både solen och månen i Vattumannen också sin norra nods placering i Vattumannens tecken. Norra noden står för vårt öde – och i Davis fall är det inget snack om att det är revolutionen! 

Davis är en född revolutionär, med rebell som enda tänkbara livsuppdrag då hennes sol och måne möts i Vattumannen.

Davis har sin ascendent, detta viktiga jag-skapande tecken, i Oxen, och är således lika envis som Marx med att materialismen matters. Dialektiken mellan bas-oxen och idé-vattuman, båda lika envisa, gör att hon på ett unikt sätt kan analysera samtidens politiska ekonomi och intersektionerna mellan klass, ras och kön. Professor, poet eller aktivist, hon är allt i ett så länge kampen kommer först. Värmen i Ox-jaget tillsammans med den stora kunskapen gör att hon tilltalar andra, med en frisläppt pondus. 

Merkurius i Stenbocken handlar hos Davis om att utbilda sig inom ramen för sina övertygelser, och även om förändring är nyckelordet, så kommer den från ambitiösa överväganden av historien och aldrig utan gedigen kunskap. Davis har genom sitt liv varit en disciplinerad student och lärare då hon vet att folkbildning är makt.

Att kriga för utsatta grupper som spärras in, och dessutom själv uppleva fängelsetillvaron, är ett bränsle som får glöden att flamma ytterligare.

Det är rörigt i Tvillingarna, det tecken som handlar om ekonomi hos Davis, där Mars, hennes främsta kampplanet, Uranus, revolution och omvälvning, och Saturnus, struktur och ordning, alla befinner sig. Här är det a och o med kaos, att bryta upp och göra om, och glöden som bränns allra mest här drabbar all typ av isolering, segregering och utsatthet. Att kriga för utsatta grupper som spärras in, och dessutom själv uppleva fängelsetillvaron, är ett bränsle som får glöden att flamma ytterligare. Den flexibla tanken i relationen mellan klass och segregeringens favoritvapen inspärrning är hos Davis otroligt vapen och gör att hon, som ingen annan, kan analysera det fängelseindustriella komplexet.

Angela Davis stjärnkarta är från www.astro.com
Bilden på Rosa Luxemburg bland stjärnor och planeter är ett kollage gjort av Hanna Stenman

Rosa Luxemburg (1871-1919)

Rosa Luxemburgs liv består av kontraster och motpoler. Född under den inkännande solen i Fiskarna, med en rytande måne i Lejonet, vet hon att det är ett mänskligt ansvar att säga ifrån. Fisksolen backar inte för att använda ett poetiskt förhållningssätt för att peka på en samhällsbrist, och tar kampen rent personligt, vilket kan skönjas i hennes politiska brev från fängelset. Med sin måne i Lejonet kan hon kombinera Fiskarnas empatiska visionaritet med Lejonets ledarkvalitéer och ta sig fram i den mansdominerade politiska sfären i kampen för ett jämlikt samhälle.

Luxemburgs öde ligger i att vara organiserad uti fingerspetsarna, med Saturnus på en ståtlig plats i Stenbocken tillsammans med ödespunkten södra noden. Att visa omsorg genom att engagera sig praktiskt och handfast är en enorm kraft. Detta blev tydligt tidigt i hennes brinnande antikrigsmotstånd i Spartakusförbundet.

Född under den inkännande solen i Fiskarna, med en rytande måne i Lejonet, vet hon att det är ett mänskligt ansvar att säga ifrån.

Att navigera motpoler och motsatser träder fram tydligt när Venus, som hör hemma i Vågen, i Väduren ställs i opposition med Mars, som hör hemma i Väduren, i Vågen. En öm punkt är värd att kriga för, även om fighten är orättvis från start. Det som lyses upp under denna aspekt är behovet av en kärleksfull kamp, en som tar till vara svagheter och gör dem till styrkor. Reform OCH revolution. Decentralisera makten! Kampen inbegriper också att vända på stereotyper, och avslöjar intresset för feminism och kvinnans roll.  Merkurius i Vattumannen gör att den personliga kampen kan uttryckas på ett sakligt och distanserat sätt, där stora begrepp fångas in, även om de närmare detaljerna finns kvar. Privat är Luxemburg allt annat är distanserad – med sin Venus i Väduren skönjs passionerade kärleksaffärer, med bland annat kamraten Clara Zetkins son. Tyvärr vet vi inte Luxemburgs ascendent då det inte finns uppgifter om hennes exakta födelsetid – men överlag dominerar eldenergin hennes planeter. Hon var passionerad både politiskt och privat – eftersom hon visste att om inte kapitalismen omkullkastas, väntar barbariet.

Rosa Luxemburgs stjärnkarta är från planetwatcher.com

Sofia Pontén är astrolog, författare och skribent som driver scorpiorising.se Andrea Malesevic är psykolog, skribent och aktivist som är bosatt i Malmö.


Fortsätt läsa

Politik: Positiv särbehandling av rika & Ulfs dröm om barnfängelser

Statsminister Ulf Kristersson drömmer om att ta Sverige tillbaka till medeltiden och vill införa barnfängelser. Hanna Stenman undersöker vad det egentligen betyder när Sveriges statsminister säger att barn bör straffas som vuxna. Högerns politik bör benämnas för vad det är tycker Mireya Echeverría Quezada och har därför gjort en lista på hur rika och vita […]

Läs mer

Politik: Tidöregeringens chockdoktrin explained

Silas Aliki förklarar något igen! Denna gång chockdoktrinen och undantagstillståndet kopplat till den politik Tidöregeringen genomför just nu. Vad innebär alla presskonferenser? Hur hänger repressiva lagar ihop med högerns ekonomiska politik? Och varför ligger en chilenare bakom allt bra? Mireya Echeverria Quezada har som vanligt konsumerat TV, radio och tidningar och är inte förtjust i […]

Läs mer

Politik: Kontext om Palestina

Hanna Stenman har tänkt på bilder. Kanske som många andra har gjort dom senaste veckorna. Tusentals bilder över döda människor, direktrapporteringar över folks död och hur bilder väver en berättelse av en konflikt och ett ockupationskrig.  Vad händer med våra reaktioner och känslor i relation till hur vi konsumerar bilder av kriget i Palestina? Silas Aliki […]

Läs mer