Livet

Arbetarklassommar: Så blir du bjuden till din vita kompis lantställe

Scrollade du i dina flöden under midsommarhelgen och förbluffades över alla vita personers sjuka tillgång till olika Emil i Lönneberga-miljöer vid vatten, skog och ängar? Satt du där på din balkong eller filt i parken och snopet kollade på när dom stojade på badbryggor, hade blommor i håret och anrika träskor som gått i arv sedan Dackefejden? Började en misstanke sakta gro i dig om att dom kanske trivs bäst i öppna landskap för att såna som du typ aldrig är där? Vill du också uppleva lust och fägring stor och bli bjuden nästa år, eller kanske redan i sommar? Frukta ej! I Kontexts sommarskola för arbetarklassen får du praktiska tips för hur du ska gå tillväga för att bäst ta dig igenom skitsommaren 2020.

Steg för steg-guide!

Foto: Mireya Echeverría Quezada. Modell: Samuel Girma

Inledningsvis har vår modell Samuel sina helt vanliga sommarkläder. Det är svalt, det är snyggt, det är sexigt. Men så kan vi inte har det. Med denna look kommer du, enligt forskning som ”någon läst om någonstans eller hört på tuben”, ingenstans i sommarstuge-Sverige. Samuel behöver en ny look.

Steg 1. En nördig överdel, kan ge dig fördel.

Det första våra stylister ändrar på är Samuels solglasögon, de bytts ut till ett par vanliga glasögon. Eftersom solglasögon är förknippat med ”tuffhet” kan vanliga glasögon avväpna ens framtoning lite så att vitheten känner sig bekvämare. Även om du likt vår modell har en perfekt syn så rekommenderar vi att köpa glasögonbågar med vanligt glas i. ”Att göra sig ofarlig” är särskilt aktuellt när det handlar om svart maskulinitet men är egentligen applicerbart på alla personer som rasifieras som icke-vita. Håret döljs i en friluftsmössa och ger en mild känsla av ”erfarenhet av traditioner i skogen”. Vidare så byter vi ut den färgglada scarfen som kan bli läst som ”etno” till en blåvit-randig bomullsskjorta att ha över axlarna. Inte alla vita personer bär mantel, men cirka 78% bär något vitt, beigt eller blått plagg över axlarna om somrarna.

Steg 2. Fjällräven tar dig långt på vägen.

Byt ut slagorden mot något producerat i Norden! Skippa alla pins, kläder eller accessoarer som på något sätt kan leda tankarna till att du är en person med en politiska analys. Särskilt om det skulle antyda att du vill omfördela samhällets resurser, som till exempel att ta vita, rika personers sommarstugor och ge till arbetarklassen med utomeuropeisk bakgrund. Fjällräven är därför ett rekommenderat pålitligt märke som med bravur signalerar intresse av natur och kanske en liten simtur. Ett tips är även att köpa grejerna på secondhand! För något magnifikt är att det anses anrikt, att av detta märke ha gamla slitna kläder för det visar att man varit ute i alla väder.

Inte alla vita personer bär mantel, men cirka 78% bär något vitt, beigt eller blått plagg över axlarna om somrarna.

Mireya Echeverría Quezada

Steg 3. Vithetslyxa med en naturbyxa.

Gör vardagen till ett äventyr! Det spelar ingen roll om du bara ska åka in till stan eller köpa lök på ICA. Bär kläder som andas barrskog och åtminstone ger skenet av att du närsomhelst ska ut i skogen, göra upp en eld och bli vän med en bäver. Det är oftast superdyra märken men folk med sommarstugor är tokiga i den här estetiken, det är den nya nationalromantiken.

Men tänk på att det inte främst handlar om hur du klär dig utan även om att ta bort den knutna näven.

Mireya Echeverría Quezada

Steg 4. Opolitisk gest gör dig till sommargäst!

Se där! Nu har vår modell en helhetslook som verkligen skulle passa in vid vilken midsommarmiddag som helst. Helhetsintrycket har gått från snygg person med agens, självförtroende och integritet till någon som desperat skulle kunna tänka sig att säga något ”nyanserat” om svensk migrationspolitisk mot att få äta torr västerbottenpaj vid nästa kräftskiva. Men tänk på att det inte främst handlar om hur du klär dig utan även om att ta bort den knutna näven.


Mireya Echeverría Quezada är Kontexts allvarsamma chefredaktör.


Fortsätt läsa

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer

Politik: Varför stoppar ingen Israels bombningar i Gaza?

Över hela världen marscherar människor till stöd för den palestinska civilbefolkningen, som mördats i tiotusental. Många av oss har sett videos på sörjande föräldrar, döda barn. Många av oss har också märkt att de blivit färre och färre. Inte de döda barnen, de blir fler för varje timme som går. Men bilderna på dem. Minst […]

Läs mer

Politik: Universitet förbereder studenter för krig

Samtidigt som politiska företrädare uppmanar svenskar att förbereda sig på krig har Försvarsmakten börjat synas på universiteten. Studenterna förbereds till att bli soldater. Elliot Mason skriver om när lärosäten blir en förlängning av statens krigslängtan.

Läs mer