Livet

Arbetarklassommar: Så blir du bjuden till din vita kompis lantställe

Scrollade du i dina flöden under midsommarhelgen och förbluffades över alla vita personers sjuka tillgång till olika Emil i Lönneberga-miljöer vid vatten, skog och ängar? Satt du där på din balkong eller filt i parken och snopet kollade på när dom stojade på badbryggor, hade blommor i håret och anrika träskor som gått i arv sedan Dackefejden? Började en misstanke sakta gro i dig om att dom kanske trivs bäst i öppna landskap för att såna som du typ aldrig är där? Vill du också uppleva lust och fägring stor och bli bjuden nästa år, eller kanske redan i sommar? Frukta ej! I Kontexts sommarskola för arbetarklassen får du praktiska tips för hur du ska gå tillväga för att bäst ta dig igenom skitsommaren 2020.

Steg för steg-guide!

Foto: Mireya Echeverría Quezada. Modell: Samuel Girma

Inledningsvis har vår modell Samuel sina helt vanliga sommarkläder. Det är svalt, det är snyggt, det är sexigt. Men så kan vi inte har det. Med denna look kommer du, enligt forskning som ”någon läst om någonstans eller hört på tuben”, ingenstans i sommarstuge-Sverige. Samuel behöver en ny look.

Steg 1. En nördig överdel, kan ge dig fördel.

Det första våra stylister ändrar på är Samuels solglasögon, de bytts ut till ett par vanliga glasögon. Eftersom solglasögon är förknippat med ”tuffhet” kan vanliga glasögon avväpna ens framtoning lite så att vitheten känner sig bekvämare. Även om du likt vår modell har en perfekt syn så rekommenderar vi att köpa glasögonbågar med vanligt glas i. ”Att göra sig ofarlig” är särskilt aktuellt när det handlar om svart maskulinitet men är egentligen applicerbart på alla personer som rasifieras som icke-vita. Håret döljs i en friluftsmössa och ger en mild känsla av ”erfarenhet av traditioner i skogen”. Vidare så byter vi ut den färgglada scarfen som kan bli läst som ”etno” till en blåvit-randig bomullsskjorta att ha över axlarna. Inte alla vita personer bär mantel, men cirka 78% bär något vitt, beigt eller blått plagg över axlarna om somrarna.

Steg 2. Fjällräven tar dig långt på vägen.

Byt ut slagorden mot något producerat i Norden! Skippa alla pins, kläder eller accessoarer som på något sätt kan leda tankarna till att du är en person med en politiska analys. Särskilt om det skulle antyda att du vill omfördela samhällets resurser, som till exempel att ta vita, rika personers sommarstugor och ge till arbetarklassen med utomeuropeisk bakgrund. Fjällräven är därför ett rekommenderat pålitligt märke som med bravur signalerar intresse av natur och kanske en liten simtur. Ett tips är även att köpa grejerna på secondhand! För något magnifikt är att det anses anrikt, att av detta märke ha gamla slitna kläder för det visar att man varit ute i alla väder.

Inte alla vita personer bär mantel, men cirka 78% bär något vitt, beigt eller blått plagg över axlarna om somrarna.

Mireya Echeverría Quezada

Steg 3. Vithetslyxa med en naturbyxa.

Gör vardagen till ett äventyr! Det spelar ingen roll om du bara ska åka in till stan eller köpa lök på ICA. Bär kläder som andas barrskog och åtminstone ger skenet av att du närsomhelst ska ut i skogen, göra upp en eld och bli vän med en bäver. Det är oftast superdyra märken men folk med sommarstugor är tokiga i den här estetiken, det är den nya nationalromantiken.

Men tänk på att det inte främst handlar om hur du klär dig utan även om att ta bort den knutna näven.

Mireya Echeverría Quezada

Steg 4. Opolitisk gest gör dig till sommargäst!

Se där! Nu har vår modell en helhetslook som verkligen skulle passa in vid vilken midsommarmiddag som helst. Helhetsintrycket har gått från snygg person med agens, självförtroende och integritet till någon som desperat skulle kunna tänka sig att säga något ”nyanserat” om svensk migrationspolitisk mot att få äta torr västerbottenpaj vid nästa kräftskiva. Men tänk på att det inte främst handlar om hur du klär dig utan även om att ta bort den knutna näven.


Mireya Echeverría Quezada är Kontexts allvarsamma chefredaktör.


Fortsätt läsa

Politik: Sommarens populäraste resmål – klassresan!

I veckans flåsiga och svettiga podd fortsätter Elina Pahnke rapportera från Berlin. Hon har noterat hur Tyskland försöker deala med sin historiska skuld och undrar vad skulden gör med en rörelse. Dessutom intervjuas konstnären Adam Broomberg, som blev gripen av polisen efter en demonstration mot Israels ockupation av Palestina. Lizette Romero Niknami undrar varför vi […]

Läs mer

Politik: Inredningstips från Angela Davis 

När blev egentligen Magdalena Andersson arg? Och hur kommer det sig att migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik plötsligt kallas aktivist? I veckans podd reder Elina Pahnke ut vad högerns koordinerade smutskastningskampanjer egentligen går ut på. Mireya Echeverría Quezada har funderat på vad som hade hänt om Fab 5-gänget byttes ut mot fem flator. Hon har dessutom […]

Läs mer

Politik: Säg något intressant om artificiell intelligens

Varför måste AI ta de roliga jobben och lämna kvar allt det tråkiga åt oss andra? I veckans Kontextpodd nystar Hanna Stenman och Jesper Forsberg Landin i ämnet på allas läppar. De informerar dessutom om varför klänningarna på MET-galan innehåller så många lager tyg nuförtiden. Dessutom för våra Patreons: en Magic Mike-special att lyssna på! […]

Läs mer