Kultur

Vilken kulturperson är du?

Vilka konstnärer man gillar och hur man uttrycker det har länge gett en olika status i kultursalongerna. Men det kan vara svårt att veta var man befinner sig i den osynliga hierarkin. Testa dig och se vilken status du har i kultursverige!

Fråga 1: Vad tycker du om Woody Allen?

A. Woody Allen är överskattad. Jag föredrar att kolla på Youtube-klipp på Samuel Beckett samtidigt som jag äter glass gjord på kokain.

B. Begick inte han ett övergrepp på sin styvdotter? Så gifte han ju sig med sin andra dotter… Men Annie Hall har ju någonting!

C. Han är ju ingen Norén, om man säger så. Det är i och för sig inte ens Norén längre.

D. Hur många filmer kan man göra om att man vill ligga med Scarlett Johansson? 

Fråga 2:  Litteraturens roll i samhället är hotad! Vad gör du?

A. Startar en kulturdebatt med – lägligt nog – mig i centrum. Det kommer inte att bli svårt att få vänner och bekanta på de stora tidningarna att nappa.

B. Får alla mina vänner att köpa en generationsroman om en kvinna som blir kär i en man med charmigt sneda tänder! Kommer han att vara svår att ha att göra med? Only time will tell.

C. Den riktigt stora litteraturen överlever allt. Det är bara det obetydliga som sopas undan av “politik”.

D. Skriver FB-statusar om revolutionen i Irak, Chile, Libanon… Litteraturen fixar vi.

Fråga 3:  Att älska Det goda samtalet™ är en viktig komponent för att hävda sig i kultursverige,  men vad är du villig att göra i det goda samtalets namn? 

A. Jag skiter väl i samtalet! Såvida det inte är i podcastformat. Då är jag villig att göra rätt mycket.

B. Ja, i dessa politiskt korrekta tider ska man ju vägra samtal med allt och alla, men hur ska vi då mötas? Hur ska vi förstå varandra? Jag förutsätter givetvis att alla människor i Sverige bara kommer i kontakt med andras åsikter genom debattsidor i SvD.

C. Finns det någonting bättre än ett utmanande, kontroversiellt, och grammatiskt invecklat samtal? Problemet är att så få är på min nivå… Veni vidi vici, som en klok man en gång sade.

D. Hur ofta ska man behöva övertala folk om att man får finnas?

Fråga 4: Hoppsan! Nu har Sverigedemokraterna bjudits in till Nobelmiddagen. Vad gör du?

A. Förargas över att Jimmie Åkesson har fått en inbjudan innan mig.

B. Manifesterar utanför Nobelhuset utklädd till en handmaiden. Är det här Gilead, eller?

C. Det var väl på tiden! Alla som har den minsta erfarenhet av att göra motstånd mot så kallade “fascister” vet att de bara tjänar på att stängas ute. Nej, bara de får möta mitt skarpa intellekt och ett passande citat ur Celan kommer de på andra tankar! Gärna över en dessert.

D. Det är ett tecken i tiden, men jag bryr mig mer om att de kanske kommer att bjudas in till regeringen.

Fråga 5: Vad är kulturvärldens största problem idag?

A. Man får inte vara en riktig enfant terrible längre. Eller, man får kanske, men då måste man känna av konsekvenserna. Folk tänker inte ens på hur den här jävla anti-knark-skiten slår mot oss i prekariatet!

B. Patriarkatet är såklart alltid ett problem, men nuförtiden finns det ju ett helt gäng kvinnor som kan välkomna en in i värmen! MeToo förändrade allt.

C. Nuförtiden ska allting vara politiskt, men konsten ska ju påminna oss om det transcendentala! Om konsten inte är större än politiken har det ju inget syfte. Och om det inte har något syfte så har jag inget jobb. Så…

D. Finansiering av alternativa konstscener.

Fråga 6: Du är hemma hos någon i bokcirkeln på middag och det blir dags för dig att sätta på musik. Vad spelar du?

A. Tänk: techno, rumänska bergsgetter och en barnkör… samtidigt. Äsch, det är svårt att förklara, jag spelar det bara.

B. Girl power! Nu är det dags för Rihanna, den enda nu levande svarta kvinnan, förutom Marie N’Diaye, jag kan namnge.

C. Man lyssnar inte på musik när jag pratar. Så enkelt är det.

D. Någonting som passar känslan för kvällen. Kanske Guleed?

Fick du flest A-alternativ?

Du är: Skulle ha varit stor på åttiotalet! Det var tider det, när en man kunde snorta och festa och skapa stor konst utan att behöva förhålla sig till “politisk korrekthet”. Bara tjack, ironi och socialdemokratins slutgiltiga förfall att skildra! Det är inte lätt att vara en smal kille idag, inte.

Fick du flest B-alternativ?

Du är: Kulturkvinnan! Kulturmannens död må vara överdriven, men lite utrymme finns det ändå för kulturkvinnan att växa sig starkare – och det gör hon. Denna kulturens Hillary Clinton sprider girl power och diskret klasshat och älskar “generationsromaner” (läs: böcker om vita medelklasskvinnors kamp mot olika appar). Kvinnor kan! Men det får inte gå för långt åt andra hållet heller… 

Fick du flest C-alternativ?

Du är: Fossilen! Ännu en bokmässa där du kan skryta om den gången du lapade mjuk brie ur Kulturprofilens hand samtidigt som han strök dig över ryggen. Du vill inte höra ett till ord om Peter Handke och har gjort det till ditt personliga uppdrag att bevisa för alla att litteratur är större än ideologin. Kan inte Srebrenicas mödrar fatta det vill du inte ha med dem att göra.

Fick du flest D-alternativ?

Du är: Low Class, No Cash 😔 Du jobbar hårdast av alla, men hårt arbete lönar sig inte när kommun, polis och medier beskriver ditt spoken word-event som kriminellt. Lägst status, minst credd, men mest genomslag. Och du har rätt: Fricky är ett skämt.


Judith Kiros och Sarra Anaya utgör kulturredaktionen på Kontext.


Fortsätt läsa

Kultur: Palestina, mars 2024

Writing poems in the genocide Some will mutter This is not your genocide To write poems about – Omar Sakr Palestina, mars 2024 Under folkmordet  sätter vi vitlökar i landetkrattar körsbärsträdetsgula löv täcker odlingsbädden under folkmordet minns duhur overkligt röttlyste benvedets bladinnan de föll under folkmordet las colas de zorro blekta av höstenoktober  under folkmordet […]

Läs mer

Politik: Kontexts samtal om fred på Kulturhuset inställt

Idag, den 8 mars, skulle Kontext ha hållit i ett samtal om fred och feminism på Kulturhuset i Stockholm. Nu är samtalet inställt.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Jag ser barnen i Rafah och tänker att vi är skyldiga dem något

I helgen talade Kontexts Elina Pahnke på en Palestinademonstration. Här publicerar vi talet.

Läs mer