Kultur

Så blir du en sann intellektuell

Hur skulle skaparna bakom SVT-serien Kalifat kunna tänka om för att inte göra en stereotyp skildring av muslimer? Vad kan dramatikern och samtalsfetischisten Stina Oscarsson lära oss om hur man gör karriär? Och äger Apple våra känslor genom emojies?

Foto: Carla Orrego Veliz.

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt ger vi några konstruktiva tips till manusförfattarna bakom SVT-serien Kalifat. Dessutom lyssnar vi på Söndagsintervjun med Stina Oscarsson och frågar oss hur man blir en sann och framgångsrik intellektuell. Slutligen funderar vi över det svenska språkets framtid – har emojis dödat vår kreativa kommunikation?

I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, kulturredaktör Sarra Anaya och bildredaktör Hanna Stenman. Podden finns för lyssning här via hemsidan, eller i podd-appar som iTunesAcast och Spotify.

https://kontextpress.libsyn.com/?item_id=13057748


Fortsätt läsa

Politik: Kan muslimer organisera sig utan att stämplas som hotfulla?

Nyligen släpptes Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling. Den har kritiserats på ett flertal punkter –bland annat för att enskilda individer namnges och svartmålas. En av dem som pekas ut är journalisten och föreläsaren Rashid Musa. Här ställer sig Rashid Musa frågan om vilken organisering som är möjlig för muslimer idag.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Arbetets spel är riggat

Tidningen Arbetet lanserar nu ett spel som ska lära användarna om hur avtalsrörelsen fungerar. Men sensmoralen i spelet är att det straffar sig att göra motstånd.

Läs mer

Dagbok 2022-2026: Nästan ett bidrag till satirtävlingen

Idag korades vinnaren av Flammans satirtävling, där tecknare uppmanades göra satirbilder av diktatorn Erdogan. Kontexts hustecknare Hanna Stenman har, typ, gjort ett bidrag.

Läs mer