Kultur

Redaktionen tipsar: kulturtips för karantänen

Böcker, filmer och serier för coronakrisen! Redaktionen tipsar om sjukligt bra aktiviteter för dig som sitter i karantän.

Serie

Elina Pahnke

Tre coronavänliga dokusåpor

Big brother

Hälften av deltagarna i årets säsong var visserligen nazister men de hade i alla fall vett nog att låsa in sig innan det var försent. 

Love is blind

Se och lär, alla kärlekstörstande i karantän! Här dejtar deltagarna utan att se varandra. Och utan att skaka varandras händer, high five:a eller slicka på varandra. Garanterat godkänt sätt att dejta enligt staten. 

Gift vid första ögonkastet Sverige

Eftersom experterna i svenska versionen nu notoriskt har felmatchat sina par i sex säsonger är risken att paren närmar sig varandra 0,0 %.

Bonus: The masked singer. En hemlig kändis sjunger bakom mask. Så här kommer alla dokusåpor se ut i framtiden. 

Tre dokusåpor som sprider viruset

Wife swap

More like corona swap! Här har man gått och skaffat sig en ren fru och så byts hon plötsligt ut mot en smutsig. 

Tunnelbanan

Inte nog med att skådeplatsen är en smitthärva i sig, vakterna tillika huvudpersonerna har också ovanan att söka oönskad närkontakt mitt i denna virushärd.

The simple life

Paris Hilton och Nicole Richie ger sig ut på en bondgård utan någon som helst koll på djurhållning – exakt den typen av risktagande som gav oss Corona in the first place! Kanske den största riskgruppen av dem alla eftersom de inte bara kommer sprida Corona på otaliga fester utan också kan smittas av en rad nya pandemier i brist på ordentligt säkerhetstänk i svinstian.


Podcast som livlina

Mireya Echeverría Quezada

Kulturens ABC

av Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa Stina Forsberg

Om jag ändå inte ska få dö i min älskades armar som 91-årig tant i silverlockigt hår och påfågel-kaftan, utan dö av handspritsångor i Stockholms kollektivtrafik under Corona-panik, så önskar jag att jag åtminstone har vettet att ha de cigarett- och rödvinshesa primadonnorna i Kulturens ABC i lurarna. Avsnitt för avsnitt, år efter år, har kulturarbetarna Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa Stina Forsberg hankat sig fram i livet tillsammans med sina lyssnare. Ett ärligt jäkla poddande, ovanligt oinställsamt där vi bjuds in att ta del av ett sant systerskap som uppenbart är livlinor åt varandra. I Kulturens ABC kan du inför mänsklighetens utplåning finna väninnorna som poppar en flaska bubbel i hallen dom köpt med sig för sina sista stålar. För om allt ändå ska gå åt helvete kan det åtminstone få va lite gött. Skål på det!


Film

Samuel Girma

Film för hjärnan – How to survive a Plague

En viktig dokumentär som visar att vissa människors liv inte varit värdiga nog för staten att rädda i tider av hälsokris. När AIDS-epidemin slog hårt mot världen var det särskilt utsatta grupper, som HBTQ-personer, de som fick ta stryk från alla håll. Det gällde att stå tillsammans och det gällde att stå i solidaritet. Dokumentären är ett måste och ger en historielektion i aids-aktivism, queerkamp och längtan till ett värdigt liv. 

Film för att glömma samtidens karantän – Set It Off

Säger bara Queen Latifah! Se den och ha näsdukar nära till hands! 


Hemmaaktivitet

Hanna Stenman

Tutorials

Har du alltid undrat hur det är att kunna saker, men aldrig orkat lyssna på Dave från coolbeansman.coms 17 minuter långa utläggning om hur du öppnar photoshop? Passa på att göra det nu! 

Lär dig något du alltid drömt om att kunna och som också hjälper andra, from the comfort of your own home! 

Ett hett tips är att lära sig att göra webbläsartillägg, till exempel inspirerat av The No Platform For Fascism Tool Kit – ett tillägg i din webbläsare vars syfte är att se till att fascistiskt, rasistiskt och nynazistiskt innehåll på internet anmäls av så många som möjligt och plockas ner. Tillägget uppmärksammar dig när det finns nytt innehåll att anmäla. https://noplatform.macc.nyc/


Musik

Sarra Anaya

Feministiska karantänlistan

 • Mami – Cherrie
 • Waryaa gee (intro) – Imenella
 • Fast and frightening – L7
 • Rebel girl – Bikini kill
 • She’s a bitch – Missy Elliott
 • Real bitch problems – TT The Artist
 • How does it feel – Kamaiyah
 • Bad gals club (feat. Honey C, Mila J & Dawn) – Dj Carisma
 • 16 shots – Stefflon Don
 • Baby baby – Corona 
 • The rhythm of the night – Corona
 • Shitlist – L7
 • Double dare ya – Bikini kill

Bok

Erik Gunnarsson

Paul Farmer – Infections and Inequalities: The Modern Plagues

Läkaren Paul Farmer har skrivit mycket om hur spridningen av olika smittsjukdomar formas och förstärks av fattigdom och ekonomisk ojämlikhet, både inom länder och globalt. Hans insikter kan vara värda att ta del av nu. Ojämlik resursfördelning kommer såklart återigen att avgöra vilka som drabbas värst – som Farmer lär oss i bland annat Infections and Inequalities: The Modern Plagues från 2001.


Streamingtjänst

Jesper Forsberg Landin

Means TV

Means TV är “världens första arbetarägda, postkapitalistiska streamingtjänst”. En ny plats att skaffa sig underhållning och nyheter utanför de stora plattformarna. Otroligt fin merch också.


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer