Kultur

Makes eu think! - ordlistan du behöver i EU

Under sitt besök i EU:s högkvarter har Kontextredaktionen snappat upp orden du behöver ha koll på för att kunna prata med kommissionärerna och passa in bland EU:s top dogs.

Illustration: Hanna Stenman

Founding fathers. övers. pappagrundarna - Papporna som grundade EU, används för att förstärka innebörden av unionens arbete. Exempel på användning “Redan pappagrundarna pratade om att EU var ett ekonomiskt samarbete och inte ett fredsbevarande samarbete”

Kina - Synonym till huvudvärk

Theresa May - En komiker

Brexit - När en komiker drar ett dåligt skämt som inte flyger

Handelsfientlig atmosfär - används om personer som protesterar mot ett ttip, ett överstatligt handelsavtal som förflyttar makten från medborgarna till företagen.

Monopol - anledningen till andra världskriget

Ryssland - Whitewalkerkungen i Game of Thrones

Valhalla - Platsen man kommer till när man blivit tilldelad kommissionärsuppdraget. Synonym till EU-Kommissionen.

Solidaritet - att hjälpa medlemsstater med flyktingar som flyr till länder där de riskerar livet. [se också solidaritetsinstrument]

Solidaritetsinstrument - Om en medlemsstat vägrar ta emot flyktingar kan de erbjuda olika solidaritetsinstrument istället i form av exempelvis material till Frontex för att möjliggöra deportationen av flyktingar.


Fortsätt läsa

Jag kan se oss

Læs mere

Rättvisa i den artificiella intelligensens tidevarv

“The big nine” är utöver titeln till Amy Webbs nyutkomna bok, även namnet på de nio företag som dominerar produktionen av AI, som i detta nu aktivt håller på att förändra framtiden.…

Læs mere

Utopier i klimatångestens tid

Vilka drömmar om ett bättre samhälle går att finna i litteraturen? Skribenten Johan Persson blickar mot Sci-fi i hopp om en bättre samhällsskildring än den rådande.

Læs mere