Kultur

Är det gamla Westeros cancelled?

Rojin Pertow och Alina Sjöberg möts i en chatt om Game of Thrones och alternativa avslut.  Hur dör Cersei? Och kan det vara så att Bran Stark i själva verket är zombiehordernas konung?

Foton: Privat

Hur levde man på medeltiden?

Hej, Alina! Älskar att prata om GoT!!! Haha!

Hej, Rojin! Ja, samma här! Haft kollegor och kompisar som bett mig hålla Powerpointpresentationer inför nya säsongen 😂 Sjukt taggad!

HAhahah same!!! Har du också blivit intresserad av typ kringliggande saker pga GoT? Typ ”hur levde man på medeltiden” lol.

Ja, definitivt! Fantasygenren har alltid varit intressant för mig, men efter GoT har det på något sätt blivit extra coolt att se hur folk levde då! Allt från kläder, mat och till folkseder! Har du läst något om War of Roses? Det är delvis vad som inspirerade GRRM 😍  Har suttit och läst alla Wikipediasidor, hahaha.

Jaa, exakt dom grejerna jag blivit besatt av också!! Omg JA hahaha har typ PLUGGAT på Wikipedia om skotska klaner och deras säten, som ett litet freak.

Men till den stora frågan: vad tyckte du om säsongens första avsnitt??? 👀

Hahaha, same!

Alright! Som ett stort fan av Game of Thrones var det här avsnittet definitivt en dröm. Alla reunions var to die for. När Jon galopperar fram till Bran, när Jon möter Arya igen… Arya som möter The Hound och Gendry. Snacka om att mitt hjärta brast både av skratt och gråt. Och hela scenen med Daenerys och Sam, då han får veta att både hans far och bror blev avrättade av Daenerys drakar efter att de vägrat gå ner på knä. Amazing, otroligt bra skådespel.

Sen kan jag faktiskt med ett kritiskt öga tycka att det kändes lite rushed. Med alla dessa reunions är det svårt att få alla att kännas så äkta, det blev nästan lite påtvingat. Men blicken i Jaimes ögon när han anländer till Winterfell och ser Bran gjorde nästan hela avsnittet.

Generellt tycker jag att det var en extremt bra start på sista säsongen! Byggde upp väldigt mycket inför kommande avsnitt, men kändes ändå som att tillräckligt mycket hände!

Jag blev positivt överraskad! Jag tillhör dom som inte älskade säsong 7 just eftersom det kändes som att den 1. var extremt rushed och 2. helt gick ifrån intrigerna och det relationella som gjort hela GoT till vad det är.

Så jag var orolig för att den här säsongen också skulle kännas så MEN den började direkt med att introducera drama, t.ex. detta med att Sansa är ganska svalt inställd till Daenerys, samt att Cersei förmodligen kommer att säga att hennes barn är Eurons??? Tycker de hintade ganska hårt om det.

Jag håller helt med dig om säsong 7! Jättekonstiga tidslinjer, som typ att Daenerys kan flyga från Dragonstone till norra sidan av The Wall på en natt…

Men ja! Dramat, intrigerna mellan Sansa och Daenerys! Så taggad på hur det kommer sluta, känns som att de har en del gemensamt, de där två.

Verkligen, dom känns ju ganska lika i att dom båda haft det tufft och varit brickor i folks (mäns) politiska spel, men sedan tagit makten själva (Dany ganska snabbt förvisso, medan Sansa fick den först förra säsongen).

Och sen har de ju också ❄️Jon Snow❄️ gemensamt förstås.

Huuuur kul när han red omkring på draken? Samt lol @ den datoranimationen.

Out there theories

Precis! Hur tror du att det kommer att bli till sist mellan de två?

Sååå coolt!! Lite långt och kändes lite Harry Potter bara 😂 (inte mig emot).

Hört av vissa att de tror att drakarna, eller iallafall Rhaegal, kommer att bli lojala mot Jon istället för Daenerys. Framför allt om han nu embracear sin titel som Aegon. Vad tror du?

Ja, det tror jag också, eller det KÄNNS som att det är ”hans” drake liksom? Särskilt eftersom Rhaegar är hans pappa, då känns logiskt i GoT-universumet att draken som är döpt efter honom blir Jons drake. Alltså, jag hoppas att det blir lite intriger mellan Sansa och Dany, eller att det blir lite politik du vet? Lol.

Men tror TYVÄRR att eftersom denna säsong så tydligt är queens:ens säsong så kommer dom alla vara så jävla förnuftiga och förstående och uppoffrande som alla kvinnor i serien (UTOM CERSEI) är.

Känns verkligen som att det kan gå lite hur som helst.. Hoppas på intriger och drama om Jons bakgrund, Sansa har blivit uppbyggd som någon ubersmart politisk spelare (som vi inte har sett så mycket av egentligen) och jag tror att hon kommer vilja bli Queen in the North! Men samtidigt så är jag nästan bombsäker på att Jon och Daenerys kommer bli officiella (vet inte om giftermål, men åtminstone att alla lords vet om att de är tillsammans) och någon av dem (tror Daenerys) kommer behöva offra sig och dö.

Dvs till slut kommer det inte spela roll om vem av dem som håller tronen, för någon av dem kommer att dö. Men jag hoppas hoppas verkligen inte att det blir: ”Åh! Är du min brorson, nähe, aja, men det är lugnt, ta tronen ba.”

Nej guuud, det skulle vara så tråkigt!? Man ba här har du kämpat i sju säsonger, åkt land och rike runt, samlat en rag tag army och åkt drake in till ett kallt hörn av världen där de bara tjafsar för att bli ledare, och sen GE UPP för att din brorson (som du ligger med) råkar vara blodsarvinge? Äeh, vilket antiklimax det vore.

Men ja, jag tror också att Dany kommer att behöva offra sig. Alltså, jag har typ aldrig älskat henne som typ alla andra gjort? Eller jag vet inte, hon är väl cool osv, men det är något med henne som påminner mig starkt om koloniala Storbritannien, haha.

Hahaha, koloniala Storbritannien! 😂

Det måste ju bli något klimax/drama om det.

Tror du att alla drakar överlever?

Hmm, bra fråga? Finns ju logik som stödjer (lol vilken mening) både att de dör och överlever tänker jag.

Att de dör: de dör tillsammans med Dany typ (och förmodligen Jon Snow) för att symbolisera att det gamla Westeros är cancelled, efter allt det här ska något nytt resa sig ur askorna, blabla. Att de överlever: symboliserar att de ”goda” (Daenarys, Jon Snow, etc) vann till slut, trots att deras människor eventuellt har dött.

Vad tror du??

Har ingen aning faktiskt… Håller med det du sa! Hoppas på att drakarna överlever, men om nu Daenerys dör tror jag att drakarna kommer flyga från Westeros, tror inte de kommer stanna med Jon (om han nu överlever).

Tror Viserion (som blev en White Walker) kommer att bli besegrad! Hoppas att de andra inte blir till Walkers om de dör. Men vem vet, the Night King är ju tydligen olympisk mästare i spjutkastning 😂

HAHA verkligen olympisk mästare??? Det är det största move han har gjort alla dessa säsonger tbh.

Tror du på detta med att Bran är Night King?

Hahaha, han har ju övat i tusen år 😂😂

Hrmm… vet inte riktigt vad jag ska tro. Sett lite teorier om det… men spontant tror jag inte på det. Finns det möjlighet att Bran/three-eyed raven har påverkat the Night King, eller påverkat på något sätt, absolut! Men tror inte att serien har set it up tillräckligt för att det ska funka.

Om det nu stämmer tror jag att det krävs ordentligt fokus på det, annars kommer det att kännas som en billig, onödig twist.

Nä, jag håller med, känns som en sån fanteori som är lite väl out there? Såna har man ju haft själv genom åren och ingen visade sig stämma, hahaha.

Ett tag trodde jag t.ex. att Gendry var Cersei och Robert Baratheons trueborn, lol.

Däremot tror jag att Bran wargat in i Mad King Aerys för att varna alla om the army of the dead…! Typ när the Mad King skriker ”burn them all”… Jag tror det är Bran som är i honom då!

Upplösningen av the Seven Kingdoms

Ooooh, det hade varit en najs plot twist!!

Hur tror du allt kommer sluta då? Jag har läst om alla out there theories 😂😂 Tyrion som ett time-traveling foster och att Cersei och Jaime egentligen är Targaryens, hahaha.

Hahaha, asså om Cersei och Jaime egentligen är Targaryens och Cersei får reda på det så är ju alla i Westeros ägda.

Jag har typ från första början trott att det kommer sluta med att en jättegammal Sam Tarly slår igen en stor tjock bok och säger typ ”and thus concludes the Game of thrones” haha.

Typ som att han berättar hela historien för nån, kanske Jon och Daenerys barn? Men jag har typ ingen aning annars!

Åhh, jag älskar det slutet!! GRRM har ju sagt att han ser sig själv lite som Sam so that would make sense!

Det känns verkligen som om allt kan hända.. Men som sagt så tror jag att Daenerys kommer behöva offra sig själv, antingen för Jon, sina drakar eller ”for the realm”. Sen tror jag att White Walkers kommer till Winterfell i typ avsnitt tre och att det blir en stor battle.

Tror att det inte kommer finnas någon Iron Throne kvar överhuvudtaget. (Så som Dany såg i sin vision i The House of Undying, där hon också var nära att röra vid tronen, men vände den ryggen då hon hörde sin son AKA hon väljer bort tronen för att vara med sin familj!!) Om Jon överlever kanske han tar sin titel som Aegon Targaryen och blir kung, alt. att de sju kungadömena kommer delas upp igen. Möjligtvis med Sansa i the North, Gendry i Stormlands, eller varför inte Gendry som kung?

Ett tag undrade jag om det kommer vara Arya med Jaimes ansikte som dödar Cersei, för Arya har ju inte fått döda typ nån på sin lista? Eller Cersei är ju hennes stora pris, så hon skulle ju bli väldigt snuvad om hon inte fick det efter allt hon varit med om.

Tror också på upplösningen av the Seven Kingdoms!

Som avslut måste jag säga att första avsnittet var ÖVER förväntan! Finns ju såklart vissa saker att klaga över, som tex. att vissa dialoger kändes mest som sarkastiska one-liners, men generellt så var jag positiv!

Jag håller helt med! Första avsnittet var över förväntan! Är spänd på hur de kommande lååånga avsnitten kommer bli!!

Såååå roligt att prata med dig Alina!! Inte superofta man hittar en fellow head 😂😍 vi hörs!!


Fortsätt läsa

Kultur: Folkfesten som blev ett fiasko

Under upptrappningen inför Eurovision tycks Malmö stad ha hoppats på att invånarna ska kunna bortse från folkmordet i Gaza i en vecka. Istället blev det tvärtom. Elina Pahnke rapporterar från en Malmövecka då staden vaktades av prickskyttar.

Läs mer

Politik: Malmös solidaritet med Palestina i bilder

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Protesterna mot att Israel är representerat i tävlingen, trots att landets militär just nu genomför ett folkmord i Gaza, har varit omfattande. Den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadir har varit på plats de senaste dagarna. Det här är hennes bilder.

Läs mer

Politik: 200 dagar i Gaza

Efter tvåhundra dagar av ett krig som trotsar alla beskrivningar är det inte Gaza som chockar mig. Det är avhumaniseringen och relativiseringen av palestiniernas människovärde.

Läs mer