Könsregimen

Transvestia – Sveriges första klubb för transpersoner

Sitter du också och drömmer dig tillbaka till Transfesten på Nalen 2017? Fantiserar du om karaokekvällar på Azalee och om heta darkrooms på Fist? Saknar du doften av cigarettrök och parfym utanför Haket, att undvika gamla flammor på SLM eller att trängas vid baren på Droskan under en Take Queerkväll? Då är du inte ensam! I följande bildkavalkad tar Kontexts ciceron i 60-talets transklubbliv, Sam Hultin, med oss med på en festkväll på Sveriges första klubb för transpersoner – Transvestia.

en grupp festklädda kvinnor ler mot kameran
En kväll på Transvestia.

Klubben Transvestia grundas 1964 av Eva-Lisa Bengtson och Erika Sjöman som mötts via porrtidningen Raff – en av få någorlunda trygga kontaktkanaler för transpersoner under den här tiden. Efter några första fester runt om i Stockholm får de snart tag på Spegelsalen – en danslokal på Östgötagatan på Söder. Till Spegelsalen, som blir klubbens mest permanenta plats, kommer en brokig samling transpersoner, lesbiska, korsettfetischister, kulturarbetare och queers. Inom några år kommer transrörelsen domineras av en snävare syn på kön och identitet, då amerikanska FPE – en organisation för heterosexuella transvestiter – etableras i Sverige. Men under några år i mitten av 60-talet finns Transvestia som en hemlig men välkomnande oas för alla som behöver. 

Men vad hände på festerna? Vilka var där? Hur såg en typisk kväll i Spegelsalen ut? Sätt på dig pumpsen och bättra på läppstiftet för nu går vi på klubb! Häng med!

Fotona kommer från det arkiv som Eva-Lisa Bengtson (1932-2018) skapat efter mer än 50 år som aktivist och som nu förvaltas av Queerrörelsens arkiv och bibliotek – QRAB. 

en grupp människor sitter runt ett bord uppdukat med drycker och fat. de håller i glas. fotot ser gammal ut. i ramen runt fotot står dec 66.
Kvällen i Spegelsalen inleds med omklädning samt ett glas stärkande i det lilla köket. Denna afton bjuds det även på en bit smörgåstårta – hoppas det ska smaka! 
en grupp finklädda  och glada människor står uppställda. fotot ser gammalt ut. i ramen runt fotot står dec 65.
Uppställning framför spegeln i stora salen! Vem blir först ut att våga sig ut på catwalken?
en kvinna i  fin röd sidenkappa med pälsdetaljer. fotot ser gammalt ut. I ramen står mar 66.
Plötsligt! En kokett fröken i röd sidenkappa gör entré!
en man och en kvinna ler mot kameran. fotot ser gammalt ut.
Paus i festligheterna när Eva-Lisa presenterar den celebra gästen och fotografen Christer Strömholm som visar bilder på transkvinnor från Place Blache i Paris. 
en grupp festklädda människor som ler mot kameran. fotot ser gammalt ut.
Här hittar vi ett annat bekant ansikte! Lars Ullerstam – författare av skandalboken De erotiska minoriteterna från 1964 sitter omgiven av vänner på klubben.
ett gammalt foto på en soffa med fyra kvinnor som sitter och halvligger. alla är finklädda i kjol eller klänning. runt fotot sitter en ram där det står feb 68.
Framåt småtimmarna är det skönt att ta igen sig på soffan en stund innan var och en byter om och beger sig hemåt i natten.
två kvinnor som dansar, omfamnade kind mot kind. i bakgrunden ytterligare en kvinna.
Hinner vi med en till dans innan sista nattbussen går? Ja för sjutton!

Det var allt för denna gång. Till dig som vill veta mer om Eva-Lisa och Transvestia rekommenderar jag att följa  Eva-Lisas monument i sociala medier! Där finns till exempel en länk till en audioguide som berättar mer om Transvestia och om Eva-Lisas liv. 


Fortsätt läsa

Politik: Positiv särbehandling av rika & Ulfs dröm om barnfängelser

Statsminister Ulf Kristersson drömmer om att ta Sverige tillbaka till medeltiden och vill införa barnfängelser. Hanna Stenman undersöker vad det egentligen betyder när Sveriges statsminister säger att barn bör straffas som vuxna. Högerns politik bör benämnas för vad det är tycker Mireya Echeverría Quezada och har därför gjort en lista på hur rika och vita […]

Läs mer

Politik: Tidöregeringens chockdoktrin explained

Silas Aliki förklarar något igen! Denna gång chockdoktrinen och undantagstillståndet kopplat till den politik Tidöregeringen genomför just nu. Vad innebär alla presskonferenser? Hur hänger repressiva lagar ihop med högerns ekonomiska politik? Och varför ligger en chilenare bakom allt bra? Mireya Echeverria Quezada har som vanligt konsumerat TV, radio och tidningar och är inte förtjust i […]

Läs mer

Politik: Kontext om Palestina

Hanna Stenman har tänkt på bilder. Kanske som många andra har gjort dom senaste veckorna. Tusentals bilder över döda människor, direktrapporteringar över folks död och hur bilder väver en berättelse av en konflikt och ett ockupationskrig.  Vad händer med våra reaktioner och känslor i relation till hur vi konsumerar bilder av kriget i Palestina? Silas Aliki […]

Läs mer