Könsregimen

Ockupationen av Socialstyrelsen med Steph Swanson

Efter att lagen om tvångssteriliseringar tagits bort i Sverige var det länge tyst i medier om transpersoners kamp. Till en dag, då tidningarna plötsligt fylldes av samma nyhet: Socialstyrelsen hade ockuperats!

Den här höstdagen är inte som andra dagar för personalen på Socialstyrelsen. 

Året är 2016, månaden är november och snart ska aktivister från Transförsvaret kliva in på kontoret.

De tar sig in i huset och ockuperar ett konferensrum.

Aktivisterna är trötta på att vänta. Nu vill de se förändring. 

37 år tidigare genomfördes en liknande aktion. 1979 ockuperades Socialstyrelsen i protest mot att homosexualitet klassades som en sjukdom. 

När Transförsvaret knappt fyra decennier senare befinner sig i konferensrummet har de med sig en kravlista. De kräver bland annat att restriktionerna för ickebinära personer och asylsökande transpersoner inom sjukvården ska tas bort. Att väntetiderna i vården måste bli kortare och att åldersgränsen för att påbörja en behandling ska sänkas.

Bland aktivisterna finns Steph Swanson. 

– Vi tog våra platser i ett konferensrum, bakom receptionen. Det som var lite konstigt var att personalen var lite välkomnande. De blev inte riktigt sura på oss för att vi kom in. De som jobbade där sa att de förstod varför vi var där, men att de tyvärr måste ringa polisen om vi var kvar efter klockan fem när de stängde, minns Steph Swanson och fortsätter:

– Samtidigt som det var spänd stämning så var det en höjdare. Den dagen var helt otrolig. Folk kom och uppträdde med musik och poesi, stod på stolar och läste dikter. Det var fantastiskt, och väldigt mycket gemenskap bland dem som var där.

Bara några år tidigare upphörde Sverige att tvångssterilisera transpersoner. 

Steph Swanson minns tillbaka till en protest för transpersoners rättigheter.

– Det som hände när kravet om sterilisering avskaffades var att det fanns en pytteliten rättvisa. Men som transperson var det samtidigt svårt att se det som en seger att slippa bli tvångssteriliserad, men samtidigt behöva ansöka till de här byråkraterna när man ville göra kirurgiska ingrepp. Det var bara en usel situation i vården med kötider. Det ledde till att folk började ta hormonbehandlingar från svarta marknaden för att de behövde vänta så länge på riktig vård. Så blev de sterila ändå, av att de behandlade sig själva. Det var någon sorts ironi, berättar Steph Swanson. 

Hon syftar bland annat på rättsliga rådet, som är knutet till Socialstyrelsen, och som tar beslut om fastställande av juridiskt kön. Aktivisterna i Transförsvaret insåg att det krävdes en agenda för transpersoners rättigheter, för att det inte skulle stanna vid avskaffandet av tvångssteriliseringar. 

– Ett samtal behövde hända för att föra transrättigheter vidare, och prata om vad som var nästa punkt på dagordningen. 

Som transperson var det svårt att se det som en seger att slippa bli tvångssteriliserad. Folk började ta hormonbehandlingar från svarta marknaden för att de behövde vänta så länge på riktig vård. Så blev de sterila ändå, av att de behandlade sig själva.

Steph Swanson

Transförsvaret finns fortfarande, även om Steph Swanson inte är aktiv. Från början var de bara några vänner. 

– Vi ville få ut den här punktlistan i världen om vad som var fel. För det fanns typ inte. Vi ville också ha någonting som var någorlunda genomtänkt – för ibland finns det initiativ till enstaka grejer som att införa ett tredje kön, men som inte är helt fullständiga förslag. Vi försökte göra lite mer detaljerade beskrivningar av situationen. 

Ockupationen blev uppmärksammad i flera stora medier. Aktivisterna stannade på Socialstyrelsen hela eftermiddagen, tills de sista aktivisterna blev utkörda av polisen. 

Så hur blev det med kraven? Vilka kvarstår idag, fem år senare?

– Kraven står ouppfyllda och läget är liknande hur det var då. Förutom att regeringen nu gjort en utredning om transpersoners hälsa. Vissa saker har till och med gått bakåt, som att de Astrid Lindgrens barnsjukhus har upphört att ta emot nya patienter för medicinsk behandling om de är under arton. Det är bara bebissteg framåt för vår hälsa, men inte några lagar eller riktlinjer. 

Forska kring transpersoners hälsa, välmående och ekonomiska situation med mål att förbättra transpersoners generella välmående

En av punkterna i Transförsvarets kravlista från 2016

Steph Swanson tror att det viktigaste för att föra transpersoners rättigheter framåt är att fortsätta uppmärksamma det som är fel, och prata om vad som behövs förändras. 

– En ockupation, eller att ställa sig och skrika, det är bara olika sätt att fortsätta prata. 

Hela Transförsvarets kravlista: 

· Uteslut socialstyrelsen från transvården och ta bort dess makt i transpersoners identitet.

· Ta bort restriktioner för icke-binära transpersoner inom transvården.

· Standardisera transvården genom hela landet så att transpersoner inte behöver resa över landet för kompetent vård.

· Förbjud onödiga ingrepp på intersex personers könsorgan utan deras egna tillstånd och önskan.

· Forska och för statistik kring transpersoners hälsa, välmående och ekonomiska situation med mål att förbättra transpersoners generella välmående.

· Ta bort restriktioner för asylsökande transpersoner inom sjukvården.

· Reducera väntetider i vården och hos myndigheterna genom att ta bort onödiga möten, prövningar och obligatoriska ”provperioder”.

· Avskaffa juridisk könstillhörighet och inför könsneutrala personnummer.

· Avsluta all deportering av asylsökande HBTQ-personer till länder där de sätts i fara eller saknar grundläggande skydd och rättigheter.

· Öka möjligheten att spara könsceller utan krav på diagnosen ”transsexualism”.

· Sänk åldersgränsen inom transvården för unga transpersoner.

· Öka möjligheten för alternativa könskorrigerande ingrepp såsom typer av orkidektomi och hysterektomi.

· Öka möjligheten för sekundära transitionsbehandlingar såsom mastektomi eller hårborttagning.

Foto: Mika Edström

Etiketter:


Fortsätt läsa

Politik: Vad feminister inte sa om Imane Khalif

Kontext är tillbaka från sommarlovet! Mireya och Elina pratar sommarminnen: Trump har blivit skjuten, feminister har haft hel fel diskussioner om boxaren Imane Khalif och dessutom har Socialdemokraterna hållit på med trollkonster. Du kan också lyssna på Spotify, Apple Podcasts, Podbean eller andra plattformar där poddar finns.

Läs mer

Politik: Tidöregeringen kör på pinkwashing & Sossarna är Arga snickaren

Hur tar man vara på lyckan under sommaren när det inte känns moralikst rätt att må bra? Vilket Riksdagspartierna är vilken dokusåpa? Varför är kultur förknippat med vithet? Hur ska man göra för att inte skriva till sitt ex? Vad innebär begreppet aktivist? Hur engagerar man sig politiskt på ett aktivt sätt? Vilka framtidsspaningar finns?  […]

Läs mer

Politik: Frågepodd om tapas, våldets effekter och stora tuttar

Frågepodd! Att folk har slutat ha flygskam, hänger det ihop med att folk börjat ligga med killar? Vilken är den mest solidariska maträtten? Vad ska man titta på i sommar? Och hur påverkas vi när vi ser så mycket våld, blir vi avtrubbade eller manade till handling? Allt detta och mycket mer på får du […]

Läs mer